Statul Major Ucrainean a raportat marți seara că Armata Rusă a concentrat mai multe grupuri tactice de batalion și se pregătește să atace Sloviansk, dar pe rețelele de socializare sunt deja raportate lupte în această direcție. Închiderea axei dintre Popasna (Bakhmut) și Izium, prin cucerirea orașului Sloviansk, nu ar reprezenta încercuirea întregului Donbas (așa cum au încercat inițial rușii, fără succes), dar ar tăia liniile de comunicații spre Severodonețk, oraș pe care rușii încearcă de o săptămână să îl controleze, fiind de mai multe ori respinși după ce păreau că sunt pe cale să cucerească tot orașul.

Lupte de stradă se dau în continuare în Severodonețk, iar ucrainenii susțin că au respins din nou o tentativă de traversare a râului Siverski pe la sud de oraș.

Aceste informații nu sunt deocamdată confirmate, dar pe rețelele de socializare ucrainene sunt raportate mișcări importante de trupe ruse în zonă, în special pe autostrada dinspre Bakhmut spre Sloviansk. Forțele ruse au mai reușit străpungerea liniilor ucrainene dar de fiecare dată acest tip de avans în profunzime s-a dovedit o capcană în care au înregistrat pierderi grele. Nu este clar dacă forțele ucrainene reușesc și de această dată manevrele specifice de încercuire și închidere a coloanelor de avans ruse.


Donbas. Situația în Severodonețk este fluidă, centrul orașului trecând pe rând din mâinile ucrainenilor în ale rușilor. Lupte grele se dau pe străzi, iar Armata Rusă a efectuat lovituri aeriene în sprijinul ofensivei sale terestre. Potrivit Comandamentului Ucrainean, dinspre Liman nu s-au înregistrat operațiuni ofensive în ultimele 24 de ore.


Aceeași sursă susține că forțele ucrainene au respins tentativa rușilor de încercuire a Severodonețk pe la sud și au condus chiar o contraofensivă. Aceste informații nu au putut fi confirmate însă din mai multe surse, dar pe rețelele de socializare au circulat imagini cu două elicoptere de atac ucrainene (MI-8) zburând la joasă altitudine, undeva pe Frontul de Est.

Frontul de Sud. Armata Ucraineană a atacat pozițiile ruse de la NV de orașul Herson, inclusiv aerian, dar nu este clar dacă a fost vorba de deschiderea unei a doua ofensive terestre (prima fiind mai spre nordul regiunii administrative Herson), sau dacă Aviația Ucraineană a lovit ținte punctuale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday