În raportul său de la miezul nopții, președintele Volodimir Zelenski a explicat că a vizitat și a decorat trupele care luptă în Luhansk, la Lisiceansk, orașul vecin Severodonețk. Acestea par a fi respins ofensiva rusă și au recapturat o bună parte din oraș, pe parcursul weeekendului. Mai multe surse ruse au raportat uciderea în luptă a generalului-maior Roman Kutuzov, undeva lângă Popasna. Cel mai probabil, acesta conducea ofensiva rusă de la sud de Severodonețk, pentru încercuirea orașului. În acest weekend, ucrainenii au respins tenatativa forțelor ruse de a traversa râul Siverski dinspre Popasna pentru a împiedica fortificarea trupelor ucrainene pe acesta, între Lisiceansk și Severodonețk.

Frontul de Est. Armata Ucraineană a reluat ofensiva de la Harkov, la NE de oraș, dar cel mai probabil aceasta este una limitată, pentru a respinge tenatativa trupelor ruse de a reintra în raza de bombardament asupra orașului.

În Donbas, atacurile Armatei Ruse au pierdut din intensitate, iar ISW consideră că tentativele de străpungere dinspre Izium și Liman spre Sloviansk au tot mai puține șanse de succes, în condițiile concentrării trupelor la Severodonețk. Totuși, nici în acest oraș cheie situația nu s-a schimbat foarte mult în decursul zilei de duminică, ucrainenii păstrând o bună parte din zonele rezidențiale recucerite, dar nedorind deocamdată să ducă o luptă în afara zonei urbane. Rapoartele din zilele precedente au arătat că Armata Ucraineană, a folosit cu succes avantajul terenului mai înalt din zona vecină, Lisiceansk, pentru a bombarda liniile rusești, în timp ce infanteria a provocat grave pierderi rușilor în interiorul Severodonețk. Numai ieri, ucrainenii au raportat că au distrus în Donbas patru tancuri și un elicopter rusesc de atac.

Frontul de Sud. Potrivit Comandamentului Ucrainean, rușii au minat malul râului Inhulets pentru a preveni alte traversări similare celei de săptămâna trecută. Acest lucru sugerează că Armata Rusă se așteaptă la continuarea contraofensivei ucrainene de la Herson. Trupele ruse au efectuat atacuri limitate și de slabă intensitate în nordul regiunii Herson și au bombardat linia de contact spre Zaporijie, Dnipropetrovsk și Nikolaev.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday