De la începutul războiului de la Marea Neagră, lângă Odesa, au fost găsiți sute de delfini morți, a scris Ivan Rusev, cercetătorul-șef al Parcului Natural Limanele Tuzlei din regiunea Odesa (sud-vestul Ucrainei), pe pagina sa de Facebook. Rusev a spus că mai mulți delfini morți sau răniți au eșuat pe țărmul ucrainean, iar cel puțin șase delfini au fost găsiți chiar în perimetrul parcului. 

Mai mult, Atanas Rusev, șeful campaniei bulgare “Salvați delfinii” a declarat că au existat mai multe cazuri în care delfinii au rămas blocați în delta râului Ropotamo din Bulgaria, care se varsă în Marea Neagră.

Câțiva delfini nu au mai putut înota și erau foarte slăbiți. Unii dintre ei aveau arsuri din cauza exploziilor de bombe sau a minelor. Conform experților care i-au examinat, delfinii nu au putut să mănânce timp de cel puțin 10 zile. Cei care nu au fost arși au fost grav răniți, a spus el, adăugând că delfinii răniți și morți au ajuns pe coastele Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei.

Mai multe studii din trecut au confirmat că sonarele militare sunt dăunătoare vieții marine și multe armate au adoptat măsuri de limitare a uzului lor pentru a proteja fauna acvatică. Încă de luna trecută, specialiștii au observat că un număr neobișnuit de mare de delfini mor eșuați pe plajele din Turcia și Bulgaria sau prinși în plasele pescarilor, de la începutul războiului. Aceștia au explicat atunci că animalele fug spre sud, afectate fiind de poluarea fonică a operațiunilor militare. 

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday