Războiul dintre Rusia și Ucraina intră azi în ziua cu numărul 100. Moralul Armatei Ruse este în permanentă scădere, autoritățile de la Moscova încercând, potrivit mai multor analize, să realizeze o mobilizare mascată, nedeclarată, pentru a putea înlocui cei peste 50 de mii de soldați care nu mai pot lupta în Ucraina. Cel puțin 15 mii dintre ei au fost uciși, potrivit evaluărilor occidentale. Ucrainenii susțin că numărul morților în rândurile Armatei Ruse a depășit 30 de mii. Alte zeci de mii de soldați ruși au fost răniți, iar alții au căzut prizonieri sau au dezertat. De partea cealaltă, Ucraina numără și ea zeci de mii de morți și de răniți, atât în rândul civililor cât și al militarilor. Numai în Donbas mor zilnic între 60 și 100 de soldați ucraineni, potrivit declarațiilor președintelui Zelenski.
Situația generală a fronturilor. Rusia a pierdut prima fază a războiului, fiind nevoită să se retragă de la Kiev, Cernihiv și Sumî (zonele gri de pe hartă). Totuși, concentrarea Armatei Ucrainene pe apărarea capitalei, în prima lună de conflict, a permis Armatei Ruse un avans rapid în sud, dinspre Crimeea spre Mariupol, Nikolaev, Krivoi-Rog și Zaporijie. Rusia a capturat orașul Energodar și a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Europa.
În faza a II-a a războiului, Rusia s-a concentrat în mod declarat pe cucerirea Donbasului, format din regiunile administrative Luhansk și Donețk (din care republicile separatiste dețineau înainte de 24 februarie aproximativ 30%). Mariupol, oraș simbol al rezistenței (cucerit de ruși în 2014 și eliberat imediat apoi de ucraineni) a rezistat 80 de zile și a fost cvasidistrus înainte de a fi cucerit de Armata Rusă.
A comparison of the changes to territory control in Ukraine since the start of May.
00:00 01/05/22 –> 00:00 31/05/22 pic.twitter.com/6TUHldbaQf
— Ukraine War Map (@War_Mapper) May 31, 2022
După 100 de zile de război, Luhansk este cucerit aproape în totalitate, dar Rusia controlează doar jumătate din Donețk. Totuși, efortul concentrat în Donbas, a permis ucrainenilor să contraatace la Harkov și să începărteze trupele ruse din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
O a doua ofensivă de eliberare a pornit în ultima săptămână în sud, dinspre Nikolaev și Krivoi-Rog spre Herson. Rușii sunt în defensivă pe acest front, fiind nevoiți să aducă tehnică foarte veche (tancuri T-64) pentru a putea securiza teritoriile cucerite relativ ușor în prima lună de conflict.
Între timp, SUA și Marea Britanie au aprobat livrarea de lansatoare de artilerie cu rază lungă către Ucraina, iar acest tip de armament ar trebui să își facă simțită prezența pe front chiar din această lună. Deși a primit deja piese de schimb pentru repararea aeronavelor sale, statele NATO nu au aprobat încă livrarea către Ucraina de avioane MiG-29, necesare pentru asigurarea supremației aeriene. Deși Rusia nu a reușit nici până acum să controleze cerul Ucrainei, este greu de conceput o contraofensivă Ucraineană fără suficiente avioane de atac.
În ultimele 24 de ore, rușii au continuat avansul în orașul Severodonețk, dar Ministerul britanic al Apărării susține că ei nu vor putea încheia imediat ocuparea completă a regiunii Luhansk, din cauza pierderilor grele suferite pe parcursul acestor atacuri și a fortificării ucrainenilor pe râul Siverski Doneț.
Sursă alternativă: ISW
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.