Potrivit Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, inflația anuală în Zona Euro va crește în mai de la 7,4%, cât a fost în aprilie, la 8,1%. Avansul, pe fondul războiului şi al sancţiunilor impuse Rusiei, ce cresc preţul energiei şi alimentelor la niveluri fără precedent. Este cea mai mare creștere anuală a preţurilor de consum de după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică, explică AP. Astfel, nivelul inflației este de patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), care anticipa o creștere a indicelui preţurilor de consum de 2%.

Prețurile energiei au crescut cu 39,2% în ritm anual. Alimentele, alcoolul și tutunul sunt cu 7,5% mai scumpe, în condițiile în care prețurile erau mai mari cu 6,3% în aprilie. AFP scrie că aceste scumpiri evidențiază de fapt modul în care războiul și criza energetică globală fac viața mai scumpă pentru cei 343 de milioane de oameni din Zona Euro.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază, adică fără a lua în calcul prețurile energiei şi alimentelor, a crescut şi ea de la 3,9% până la 4,4%.

Zona euro este formată din Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.

Surse: Eurostat, Reuters, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday