Compania IHI a lucrat timp de mai bine de un deceniu pentru a dezvolta și construi această turbină submarină, ce poate deveni un sistem folosit la scară largă pentru a crea forme constante de energie regenerabilă, indiferent de condițiile meteorologice.

Turbina se aseamănă cu un avion, are două ventilatoare cu turbină contrarotativă și un “fuselaj” central care găzduiește un sistem de reglare a flotabilității. Numit Kairyu, prototipul de 330 de tone este proiectat pentru a fi ancorat pe fundul mării la o adâncime de 30-50 de metri, iar sistemul ar putea intra în exploatare comercială în 2030.

În producția comercială, planul este de a amplasa turbinele în Curentul Kuroshio, unul dintre cele mai puternice din lume, care trece de-a lungul coastei de est a Japoniei. Energia ar urma să fie transmisă mai departe prin cabluri plasate pe fundul mării. Avantajul curenților oceanici este dat de stabilitatea lor și de faptul că au fluctuații foarte mici de viteză și de direcție.

“Curenții oceanici au un avantaj în ceea ce privește accesibilitatea lor în Japonia. Energia eoliană este mai potrivită din punct de vedere geografic pentru Europa, care este expusă vânturilor predominante dinspre vest și se află la latitudini mai mari”, a declarat Ken Takagi, profesor în domeniul tehnologiei oceanice la Universitatea din Tokyo.

În ultimii ani, investițiile în energiile regenerabile din Japonia s-au îndreptat către energia eoliană și solară, în special după dezastrul nuclear de la Fukushima, care a redus “apetitul” țării pentru energia atomică. Japonia este al treilea cel mai mare generator de energie solară din lume și investește masiv în energia eoliană offshore.

Sursa: Bloomberg

Foto: IHI

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday