Țările UE au convenit interzicerea importurilor de țiței rusesc, cu o excepție temporară pentru cel adus prin conductă în Ungaria, Slovacia și Cehia. Adoptată după aproape două luni de întârziere, decizia a provocat o scumpire a petrolului până aproape de vârful din martie.

Liderii țărilor UE au ajuns la un acord târziu, în noaptea de luni spre marți, după săptămâni de negocieri dificile. Rezultatul este însă cel mai dur pachet de sancțiuni adoptat de UE până acum – sunt interzise nu numai petrolul, dar și produsele petroliere, ceea ce va duce la o scădere cu 2/3 a importurilor imediat, și cu 90% până la finalul acestui an. Exceptarea importurilor prin conducta Drujba, care trece prin Belarus-Ucraina-Ungaria-Slovacia și Cehia, pentru a permite țărilor UE menționate să găsească alternative la țițeiul rusesc. Ramura nordică a conductei Drujba, care alimentează Polonia și Germania, va fi oprită și ea până la finalul anului. Totuși, guvernele europene nu au stabilit un termen clar până la care va fi permisă exceptarea de la embargo a țițeiului rusesc adus pe conductă, iar Ursula von der Leyen a precizat că “în mod evident, o nouă discuție va fi purtată despre acest lucru.”

Charles Michel, președintele Consiliului European, a salutat acordul, scriind pe Twitter că acesta va reduce “o sursă uriașă de finanțare pentru mașina de război și va exercita presiunea maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”.

Odată cu acest embargo, este aprobat și al șaselea pachet de sancțiuni care mai include eliminarea Sberbank (cea mai mare bancă din Rusia) din sistemul global de plăți Swift, noi restricții pentru presa de stat rusă și interzicerea furnizării unei game de servicii pentru companiilor rusești.

Comisia Europeană analizează de aproape două luni măsura interdicției de import pentru petrolul rusesc și a propus-o oficial acum aproape o lună. De atunci, ea a fost blocată de Ungaria, care a decretat stare de urgență, considerând că economia sa ar fi în pericol dacă ar da curs acestei interdicții. Potrivit doamnei von der Leyen, Croația ar putea extinde capacitatea conductei și terminalului Adria, pentru a furniza țiței Ungariei.

UE a interzis deja importurile de cărbune rusesc, dar a acordat scutiri temporrare de la un embargo asupra importurilor de gaze.

În așteptarea deciziei, prețul petrolului Brent a urcat la peste 120 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul rusesc (Ural) a rămas la 93 de dolari pe baril. După anunțarea deciziei, prețul țițeiului Brent a ajuns la 122 de dolari, foarte aproape de maximul de 124 de dolari de la începutul lunii martie.

Sursă alternativă: Reuters

Folosim cookies