Mai multe explozii au fost auzite duminică în orașul ucrainean Harkov, după o vizită a președintelui Volodimir Zelenski în regiunea din nord-estul Ucrainei, relatează jurnaliști ai publicațiilor internaționale. Momentan nu este clar dacă a fost un bombardament și nici dacă sunt victime. Corespondenții Reuters au transmis că la nord de centrul orașului se putea vedea în această după-amiază un nor mare de fum.


De altfel, Telegraph explică faptul că Harkov a fost lovit de bombardamentele rusești în ultimele zile, după câteva săptămâni de relativă liniște odată cu retragerea Armatei Ruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică trupele aflate în prima linie în regiune, dar a mers și în orașul Harkov. Este prima sa apariție oficială în afara regiunii Kiev, de la începutul războiului. Vă riscați viețile pentru noi toți și pentru țara noastră”, le-a transmis Zelenski militarilor din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

De la începutul războiului pe 24 februarie, în Harkov au fost printre cele mai intense lupte dintre ucraineni și ruși, similare cu cele din regiunea Kievului și din Mariupol. Guvernatorul regiunii Harkov a transmis în timpul vizitei lui Zelenski că o treime din teritoriul regiunii este în prezent ocupat de ruși, iar 5% a fost “recuperat” de sub ocupația rusească.

“Încă nu putem inspecta în totalitate teritoriul eliberat și nu putem să-l deminăm deoarece bombardamentele continuă. De asemenea, nu putem începe reconstrucția infrastructurii”, a spus guvernatorul, care a menționat că 2.200 de clădiri au fost avariate și 225 au fost complet distruse. În replică, Zelenski i-a răspuns că există un plan de reconstrucție a orașului, iar noile clădiri vor avea inclusiv adăposturi în subteran.

Surse alternative: Reuters, Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday