UPDATE, ora 14. Rapoartele privind evacuarea forțelor ucrainene din Liman și aruncarea în aer a podurilor din oraș a fost confirmată. Acum se dau lupte între Liman și Sloviansk, punct important pentru aprovizionarea rezistenței ucrainene din Donbas. Inițial, Armata Rusă a încercat să înainteze dinspre Izium spre Sloviansk, dar nu a reușit acest lucru.

La Severodonețk, este raportată ocuparea unui hotel din centrul orașului de către “un grup de sabotori”, probabil trupe speciale ruse. Potrivit televiziunii ucrainene Kanal 24, armata ucraineană încearcă să îi scoată de acolo.

Știrea inițială

DONBAS. Luptele din jurul Severodonețk au ajuns la intensitate maximă, potrivit unei declarații a ministrului adjunct al Apărării de la Kiev. În ultimele 24 de ore,  forțele ruse au continuat eforturile de a încercui orașul, pe la SE și NE. Presa rusă susține că deja nordul orașului este sub control rusesc. Potrivit ISW, rușii au reușit o încercuire a apărătorilor ucraineni la sud de Lisiceansk.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu luptele din Donbas. Unul dintre ele surprinde atacul unor voluntari străini (aparent vorbitori nativi de limba engleză) asupra unor blindate rusești.


Ucrainenii nu dau semne că ar intenționa să se retragă din Severodonețk pentru a evita încercuirea, deși rușii forțează dinspre Popasna (sud) și Liman (nord), pentru închiderea pungii și tăierea liniilor de aprovizionare. Pe rețelele de socializare există raportări, încă neconfirmate, privind o mișcare a trupelor ucrainene spre Severodonețk, iar nu dinspre acesta (ceea ce ar indica o eventuală retragere).

În același timp, rușii concentrează un al doilea atac dinspre Donețk spre Sloviansk-Izium, iar ISW consideră progresele acestora persistente, deși sunt limitate (la Avdiivka ucrainenii resping constant atacurile). Se dau lupte pentru controlul drumului principal spre Bakhmut- Sloviansk.

Frontul de Sud. Forțele ruse își întăresc apărarea, în anticiparea unei posibile contraofensive ucrainene, dar au reluat și atacurile spre Nikolaev. Au bombardat puternic regiunea Zaporijie și și-au întărit gruparea de forțe din jurul Huliapole.

Bucovina de Nord. Comandamentul ucrainean a raportat vineri dimineață interceptarea unei rachete de croazieră în zona Cernăuți, fără a da alte detalii. Potrivit presei locale, racheta a fost interceptată de o rachetă trasă de un avion ucrainean de vânătoare, deasupra comunei Vikno, la 35 Km nord de orașul Cernăuți și la circa 70 Km de granița cu România. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday