Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a emis un comunicat de presă prin care anunță că în această săptămână au avut loc percheziții la 15 adrese din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării, în cadrul unei investigații privind presupusele fraude cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro.

EPPO suspectează trei persoane de formarea unui grup infracțional organizat de la începutul anului 2018 pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020 – program adoptat de Comisia Europeană și gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale). În acest scop, explică procurorii europeni, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari: “Gruparea infracțională continuă și astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat”.

Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru companii care accesaseră în mod greşit fonduri europene şi le-au folosit în alte zone ale României, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție.

Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii controlate de ceilalți doi suspecți, la un preț supraestimat. Astfel, mai explică EPPO, în condițiile în care echipamentul a fost achiziționat cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost să mențină prețurile de achiziție cât mai ridicate, pentru a obține rambursarea celor mai mari sume posibile din fonduri europene.

Concret, în final, această manipulare a procedurilor de achiziție a dus la stabilirea unor prețuri majorate artificial. Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (3 milioane de euro). Pe 25 mai 2022, cei trei au fost informați despre acuzație. Pentru fiecare a fost stabilită o cauțiune, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday