Update ora 12 În filmarea publicată de Ministerul ucrainean al Apărării, pot fi observate explozii în zona unor poziții ucrainene de lângă Novomikhailovka, o localitate aflată la sud-vest de orașul Donețk. Oficialii ucraineni explică în postare că rușii au folosit rachete termobarice, interzise de tratatele internaționale, care aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică. “Așa arată cel mai mare și îngrozitor război al secolului XXI. Ucraina este pregătită să riposteze. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) folosite de NATO. Imediat”, au transmis oficialii ucraineni.

De altfel, ministrul ucrainean de Externe, Dimitri Kuleba, a declarat în cadrul Forumului economic mondial de la Davos că Rusia copleșește Ucraina cu o serie de arme grele, dar cel mai mare dezechilibru este în privința lansatoarelor de rachete multiple, cunoscute și drept MLRS, care sunt baterii mobile cu rază lungă de acțiune: “MLRS sunt armele de care avem cu adevărat mare nevoie”, a subliniat Kuleba.

Știrea inițială: Un asalt total asupra orașului Severodonețk este iminent, dar încercuirea acestuia este desincronizată. Intensificarea atacurilor aeriene sugerează lipsa rachetelor de croazieră. În sudul Ucrainei, rușii au adus deja vechile tancuri sovietice T-62.

Potrivit serviciului militar de informații ucrainean (GUR) rușii sunt nevoiți să folosească tot mai mult aviația pentru lovirea infrastructurii critice, pentru că au epuizat deja 60% din stocurile de rachete de croazieră. De asemenea, ofensivele lor sunt deschise de bombardamente de artilerie fără precizie, care fac mai mult pagube civile decât să lovească pozițiile militare ucrainene.

Frontul de Est. Armata Rusă luptă deja de două zile în periferia orașului Severodonețk din Luhansk, iar ISW estimează că o ofensivă totală asupra acestui ultim oraș mai mare din regiune va începe până duminică, cel mai târziu. În același timp, ISW remarcă faptul că eforturile rușilor de a închide “într-o pungă” Severodonețk nu au reușit până acum, deși intrarea rușilor în Liman și atacurile dinspre Popasna nu pot avea un alt sens. Dar, în acest caz, tăierea liniilor de comunicații și aprovizionare spre Severodonețk este decorelată cu asaltul asupra orașului, care pare iminent, căci chiar dacă rușii ar reuși încercuirea acestuia în următoarele zile, este de presupus că apărătorii ucraineni vor avea provizii și muniție pentru a rezista încă o lungă perioadă după aceea.

Frontul de Sud. Atacuri aeriene, bombardamente de artilerie și tiruri de rachete asupra orașelor Krivoi-Rog și Zaporijie, în ultimele 24 de ore. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că lupte între Nikolaev și Krivoi-Rog, rușii încercând să avanseze spre nord. ISW consideră că atacul direct (cu rachete) asupra orașului Zaporijie, puternic fortificat, este probabil destinat să perturbe un centru logistic cheie pentru armata ucraineană care operează în est.


La Melitopol a fost filmat un tren cu tancuri T-62, aparent cu blindaj adițional, improvizat. T-62 a reprezentat principalul tanc sovietic. Fabricat din 1961 și utilizat masiv la invazia din Afghanistan, în anii 80, a fost ultima dată folosit la invadarea Georgiei, în 2008. A fost retras din serviciu în ultimul deceniu și păstrat în rezerva secundară a Rusiei. Filmulețele cu tancuri T-62, postate pe rețelele de socializare, au stârnit ironii legate de “modernitatea” armamentului rusesc, dar ele indică și o epuizare a resurselor Armatei Ruse.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday