Legea offshore a fost votată în Senat pe 11 mai, iar în Camera Deputaților în urmă cu o săptămână. Actul normativ a fost obiectul unor disensiuni între coaliția de guvernare și formațiunea politică AUR, care a provocat scandal în comisiile Camerei Deputaților.

Conform legislației, guvernul va putea impune restricții temporare atât de preț, cât și de vânzare pentru producția internă de gaze naturale din Marea Neagră. De asemenea, se prevede ca statul să câștiga 60% din redevențe în urma exploatării, iar în situația unei crize energetice, România să aibă prioritate la aprovizionare.

Imediat după votul decisiv în parlament, Marcel Ciolacu a declarat: “România, din acest moment, a intra în linie dreaptă pentru independență energetică. Statul român va încasa din taxe directe și indirecte 60% valoarea gazelor din Marea Neagră. România va deveni un jucător regional important“.

Legea va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. În detaliu, legea poate fi consultată AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday