Administrația militară regională din  Zaporojie (pe râul Nipru, în sudul Ucrainei) au anunțat că trei rachete de croazieră au avariat grav un centru comercial și 62 de locuințe în această dimineață. O persoană și-a pierdut viața, iar alte trei au fost rănite, potrivit BBC.

Citat de CNN, șeful administrației militare din regiunea Nipru a anunțat că rușii au lansat trei rachete asupra localității Krîvîi Rih (la vest de Zaporojie), care au distrus o fabrică.

Știrea inițială: Aviația rusă a bombardat sever mai multe zone din Donbas. Rușii desfășoară o ofensivă amplă asupra orașului Severodonețk și par a efectua mai multe încercuiri punctuale, în locul ofensivei ce ar fi urmărit închiderea întregii regiuni.

ISW consideră că forțele ruse au abandonat probabil eforturile de a realiza o mare încercuire a Donbasului, între Izium și Donețk și încearcă acum să asigure încercuiri mai mici și să se concentreze asupra orașului Severodonețk. Această schimbare în abordarea rusă permite progrese treptate, dar cu prețul abandonării mai multor linii de avans. Mai multe grupuri tactice de batalion au fost retrase de pe axele inițiale de atac (Harkov, Izium) pentru a fi concentrate la Severodonețk.

Aviația rusă a efectuat mai multe atacuri la sol cu aeronave Suhoi Su-25 și cu elicoptere de atac MI-28 și Ka-52, la sud de Severodonețk.

Potrivit ISW, Armata Ucraineană efectuează probabil o retragere controlată la sud-vest de Popasna, pentru a putea proteja liniile de aprovizionare spre Bakhmut și Severodonețk.

Mai mulți militari încorporați, aparent cu forța, în miliția republicii separatiste din Donețk au lansat un apel video public către liderul acesteia, Denis Pushilin, declarând că au fost forțați să intre în operațiuni de luptă fără o pregătire și un sprijin adecvat. Acest lucru indică o demoralizare tot mai mare în rândul forțelor ruse și proxy.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday