Ungaria. Guvernul a declarat stare de urgență din cauza războiului din Ucraina. Premierul Orban a justificat decizia făcând referire la “imensa tulburare economică” din țară, provocată de sancțiunile Occidentului.

Premierul Viktor Orban a anunțat că guvernul a adoptat starea de urgență pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina. Această decizie a fost luată imediat după ce Orban a depus jurământul de premier pentru a patra oară consecutiv, acesta ocupând funcția încă din 2010. 

Războiul a reprezentat o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor, a comentat Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Lumea se află în pragul unei crize economice, a adăugat premierul maghiar, reiterând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a poporului”.

Starea de urgență oferă posibilitatea guvernului să aprobe legi mai ușor, prin decret. Ungaria a fost grav afectată de războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina, rata anuală a inflației ajungând la 9,5%, iar deficitul bugetar crescând semnificativ.

Starea de urgență a mai fost declarată și în timpul crizei refugiaților din 2015, dar și a pandemiei de Covid. De altfel, Viktor Orban a atras de multe ori critici din partea Uniunii Europene asupra măsurilor nedemocratice pe care acesta le-a aplicat.

Sursa: Reuters

Folosim cookies