Premierul Viktor Orban a anunțat că guvernul a adoptat starea de urgență pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina. Această decizie a fost luată imediat după ce Orban a depus jurământul de premier pentru a patra oară consecutiv, acesta ocupând funcția încă din 2010. 

Războiul a reprezentat o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor, a comentat Viktor Orban într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Lumea se află în pragul unei crize economice, a adăugat premierul maghiar, reiterând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a poporului”.

Starea de urgență oferă posibilitatea guvernului să aprobe legi mai ușor, prin decret. Ungaria a fost grav afectată de războiul pe care Rusia l-a pornit în Ucraina, rata anuală a inflației ajungând la 9,5%, iar deficitul bugetar crescând semnificativ.

Starea de urgență a mai fost declarată și în timpul crizei refugiaților din 2015, dar și a pandemiei de Covid. De altfel, Viktor Orban a atras de multe ori critici din partea Uniunii Europene asupra măsurilor nedemocratice pe care acesta le-a aplicat.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday