Comisia Europeană atrage atenția asupra impactului negativ pe care declinul demografic îl are asupra economiei și asupra pieței muncii. Comisia Europeană explică faptul că România are nevoie urgentă să crească productivitatea în muncă, să ia măsuri pentru a încuraja angajarea femeilor și mai mult, dar și pentru a crește rata de angajare a persoanelor de etnie romă și a persoanelor în vârstă. 

Totodată, mai subliniază Comisia, se remarcă și un “deficit de competențe” în ceea ce privește forța de muncă, ca urmare a unui sistem de educație slab, în paralel cu un sistem de formare similar. De altfel, Eurostat a anunțat astăzi că România are cea mai mare pondere (15%) din UE a tinerilor cu vârste între 18 și 24 de ani neînscriși la facultate sau la alte studii de formare.

La toate acestea, adaugă UE, România dispune de o capacitate redusă din partea instituțiilor de ocupare a forței de muncă în ceea ce privește sprijinul pentru perfecționare în anumite domenii și recalificare profesională. Comisia evidențiază că piața muncii din România a făcut față cu bine pandemiei, însă subliniază că situația ar fi fost mult mai bună dacă autoritățile ar fi încercat să rezolve înaintea pandemiei problemele enunțate anterior.

Executivul European vorbește în raportul semestrial și despre perspectivele economice ale României, și atrage atenția că acestea sunt afectate de războiul din Ucraina. Economia este așteptată să înregistreze un avans de puțin peste 2% în 2022 și 2023, ajutată mai ales de fondurile din partea UE, mai adaugă Comisia.

În plus, oficialii europeni spun că sectorul de afaceri din România are slăbiciuni structurale de lungă durată: “Infrastructura de transport insuficient dezvoltată și depășită face dificilă transportul mărfuri în interiorul și în afara țării și adâncesc disparitățile teritoriale. Birocrația excesivă cuplată uneori cu administraţia publică ineficientă şi cadrul legislativ imprevizibil sunt dăunătoare mediului de afaceri și limitează investițiile, mai ales pentru companiile românești”, subliniază Comisia Europeană.

Sursa: Raport semestrial al CE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday