Donbas. În ultimele 24 de ore, forțele ruse și-au concentrat eforturile pe orașul Severodonețk, ultimul deținut de ucraineni în regiunea Luhansk. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes pentru încercuirea orașului de la nord prin est. La sud de oraș, rușii susțin că au spart apărarea ucraineană, la Popasna, iar ucrainenii confirmă că se dau lupte în jurul acestui oraș.

Armata Rusă nu a mai atacat în alte direcții, în ultimele 24 de ore, iar cu excepția Izium, în ultima săptămână nici la Harkov, nici pe Frontul de Sud nu a mai efectuat decât recunoașteri aeriene și bombardamente de artilerie și cu rachete.

Este de presupus că efortul de a cuceri Donbasul istoric, format din regiunile administrative Luhansk și Donețk, implică eforturi logistice și resurse umane foarte mari, iar pierderile rușilor sunt pe măsură. Statul major ucrainean susține că numai în ultima săptămână s-a confruntat în Donbas cu 84 de atacuri, în care armata rusă ar fi pierdut un sistem de rachete antiaeriane, 43 de tancuri, 20 de sisteme de artilerie (inclusiv patru sisteme de lansare multiplă – MLRS), 79 de vehicule de luptă blindate, șapte vehicule blindate speciale, 34 de vehicule de transport, trei avioane și 18 drone.

Deși aceste cifre nu pot fi în totalitate confirmate din surse independente, numeroase filmări de pe rețelele de socializare confirmă faptul că forțele ucrainene preferă în continuare distrugerea metodică a utilajelor de război rusești, în timp ce încearcă să mențină cât mai mult pozițiile.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday