Bazat pe compilarea datele înregistrate de ceasurile inteligente, rezultatul arată că temperaturile ridicate au determinat, în medie, pierderea a 11 nopți de somn de persoană, în fiecare an. Cercetătorii au folosit pentru acest experiment un eșantion de 47 de mii de persoane cu vârste diferite, din 68 de țări, înregistrările fiind comparate cu datele meteorologice globale. Rezultatele arată că în nopțile cu temperaturi de peste 30 de grade, durata somnului a scăzut cu 14 minute, iar în cele cu temperaturi de peste 25 de grade, probabilitatea ca o persoană să doarmă mai puțin de 7 ore a crescut. Deși aceste date nu par îngrijorătoare, pe termen lung lipsa somnului poate produce efecte grave asupra sănătății și productivității persoanelor.

“În acest studiu, oferim primele dovezi la scară planetară că temperaturile mai calde decât media erodează somnul uman”, spune autorul principal al cercetării și om de știință comportamental Kelton Minor de la Universitatea din Copenhaga. “În fiecare noapte, corpul nostru face ceva remarcabil fără ca noi să știm în mod conștient – elimină căldură din corp în mediul înconjurător prin dilatarea vaselor de sânge și creșterea fluxului de sânge către mâini și picioare. Acest proces nu poate fi realizat dacă temperatura din mediul înconjurător este mai ridicată”.

 

Cercetătorii avertizează că dacă nu se va acționa pentru reducerea consumului de combustibili fosili, odată cu creșterea continuă a temperaturilor de pe Pământ, până în 2099 media orelor de somn pierdute se va reduce cu încă 58 de ore pe an, în medie, pentru fiecare persoană. 

Cei care au monitorizat aceste rezultate atrag însă atenția asupra faptului că cercetarea nu este completă, fiind bazată pe eșantionul de populație care deține un ceas inteligent ce monitorizează somnul. În mediile mai sărace astfel de ceasuri nu sunt folosite, iar aparatele de aer condiționat reprezintă o raritate. Includerea acestei categorii în cercetare ar putea schimba rezultatele. Oamenii de știință consideră că în această zonă calitatea somnului este și mai scăzută decât în zonele mai bogate. 

Sursa: Scimex

Sursa foto: Andrey Popov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday