Banca Centrală Europeană este cunoscută pentru abordarea sa mai puțin agresivă cu privire la politica monetară, în comparație cu alte bănci centrale. Cu toate acestea, așteptările privind o creștere a ratei dobânzii au crescut în ultimele luni pe fondul unei inflații tot mai mari în Zona Euro.

“La întâlnirea din iunie, în funcție de date, vom decide cel mai probabil să ne oprim din achiziția de titluri. Ca urmare, cred că vom vedea destul de curând primele creșteri ale dobânzii de referință”, a spus Joachim Nagel. Comentariile sale indică faptul că prima creștere a ratei dobânzii ar putea avea loc în iulie.

Băncile centrale sunt supuse unei presiuni mari pentru a lua măsuri de limitare a creșterii prețurilor, pe măsură ce costul vieții de zi cu zi devine din ce în ce mai mare, dar asta presupune scumpirea banilor și implică riscuri de recesiune.

Rezerva Federală a Statelor Unite și-a majorat rata dobânzii de referință cu 0,5% la începutul acestei luni, cea mai agresivă creștere din ultimii 22 de ani. 

Inflația se află în prezent la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani. În SUA, a ajuns la 8,3%, în UK la 9%, iar în Zona Euro la 7,5%. În România, creșterea prețurile s-a apropiat de 14%.

Sursa: CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday