Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au efectuat mai multe teste pe șoareci care sufereau de diverse leziuni ale coloanei vertebrale, folosindu-se de un medicament dezvoltat inițial pentru a trata boala pulmonară obstructivă cronică la oameni, cunoscut sub numele de AZD1236.
După administrarea medicamentului timp de trei zile, la șase săptămâni după leziunea coloanei vertebrale, cercetătorii au observat o îmbunătățire de 85% în mișcare, iar funcția nervilor a fost de 80%. Beneficiile pentru administrarea medicamentului imediat după leziunea coloanei (la 24 de ore) au fost similare.
Rezultatele, publicate în revista Clinical and Translational Medicine, au arătat că medicamentul blochează acțiunea de creștere a enzimelor declanșată ca urmare a unor leziuni ale măduvei spinării. Această inflamare face imposibilă mișcarea.
“Ceea ce facem este să reducem daunele aduse țesuturilor nervoase. În acest fel, păstrăm cât mai mulți neuroni”, a spus profesorul Zubair Ahmed de la Universitatea din Birmingham, adăugând că, dacă totul merge bine, testele pe oameni ar putea începe în scurt timp, întrucât medicamentul a fost utilizat deja în tratarea altor boli.
În Marea Britanie apar anual aproximativ 2.500 de noi leziuni ale măduvei spinării, cele mai afectate persoane pierzând complet posibilitatea de mișcare (paralizie). Deteriorarea măduvei spinării nu este deocamdată reversibilă.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.