UPDATE: Comandantul Regimentului Azov, Denis Prokopenko, a anunțat printr-un scurt mesaj video că Kievul “a emis un ordin de a salva viața soldaților din garnizoană și de a înceta lupta pentru apărarea orașului Mariupol”. Mesajul sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească uzina în viitorul apropiat, dar Prokopenko nu a oferit detalii în acest sens.

În ciuda luptelor grele și a lipsei de provizii, am subliniat constant cele trei condiții cele mai importante pentru noi: civili, răniți și morți. Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit asistența necesară și au fost evacuați către teritoriul controlat de Ucraina“, a adăugat comandantul. “În ceea ce privește eroii căzuți la datorie, procesul este în desfășurare. Dar sper că, în viitorul apropiat, familiile și toată Ucraina își vor putea îngropa soldații cu onoruri“, a încheiat acesta.

Și pe 16 mai, Statul Major Ucrainean a mai ordonat comandanților din Azovstal “să salveze viețile soldaților și să încheie misiunea de apărare a Mariupolului“. După acel moment, aproximativ o mie de luptători ucraineni au refuzat să se predea, iar rușii au reluat bombardamentele asupra combinatului siderurgic. Astăzi, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că aproape 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat la uzina Azovstal.

Bătălii semnificative, în ultimele 24 de ore, pentru încercuirea orașului Severodonețk (Luhansk). Rușii concentrează forțe pentru o ofensivă majoră în Donbas, iar ucrainenii preferă să îi hărțuiască la Izium.

Donbas. În ultimele 24 de ore, Armata Rusă a bombardat sever împrejurimile orașului Severodonețk și au lansat ofensive pentru încercuirea acestuia. Statul major ucrainean anunță, vineri dimineața, că a respins aceste ofensive, dar că forțele ruse și-au intensificat eforturile de a avansa la nord și la vest de Popasna, în pregătirea bătăliei pentru Severodonețk. Acesta este ultimul oraș mai mare din regiunea Luhansk, încă necucerit de forțele ruse.

O ofensivă la SV de Izium (unde sunt concentrate mai multe grupuri tactice de batalion ruse) spre Sloviansk pare a fi fost din nou oprită. La fel ca în bătăliile anterioare, ucrainenii par a-i lăsa pe ruși să avanseze pe axe înguste, pentru a-i încercui apoi și a le distruge echipamentele. Acest tip de hărțuire, la care se adaugă acum bombardamente și acțiuni aeriene mai agresive ale forțelor ucrainene a și oprit ofensiva dinspre Izium a Armatei Ruse. Nu este însă clar dacă Armata Ucraineană va reuși să păstreze orașul Severodonețk, asupra căruia se concentrează acum, în mod clar, ofensiva rusă.

Potrivit ISW, un oficial de la Pentagon a remarcat că Armata Rusă are în continuare probleme în coordonarea comunicării între comandanții diferitelor formațiuni de luptă, precum și în sincronizarea focului de artilerie cu atacurilor terestre. Un canal militar pro-rus de Telegram a criticat strategia actuală a Rusiei, susținând că forțele ruse “se lovesc de o fundătură strategică” și suferă pierderi semnificative încercând să captureze încet sate mici în direcții diferite.

Frontul de Sud. Forțele ruse nu au făcut niciun avans confirmat pe axa de sud, în ultimele 24 de ore, dar au bombardat de-a lungul liniei de contact în Herson, Zaporijie, Dnipropetrovsk și Nikolaev.

Sursă alternativă: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday