Compania de consultanță și rating S&P a explicat de ce a decis scoaterea Tesla din indicele său S&P, la începutul acestei luni. Într-o postare pe blog, S&P scrie că “lipsa unei strategii pentru reducerea emisiilor, conduita în afaceri, alături de problemele legate de rasism și de condițiile proaste de muncă raportate la fabrica Tesla din Fremont, California, au afectat scorul”.

Indicele S&P 500 ESG ia în calcul modul în care o companie este preocupată de protejarea mediului și de responsabilitatea socială a acesteia, pentru a o recomanda investitorilor.  Din acesta fac parte firme precum Apple, Microsoft, Amazon și chiar Exxon Mobil.

În timp ce misiunea declarată a Tesla este de a accelera tranziția lumii către energie durabilă, abia în februarie 2022 a stabilit un acord cu Agenția pentru Protecția Mediului, după ani de zile în care a încălcat Legea privind aerul curat și a neglijat monitorizarea propriilor emisii să-și urmărească propriile emisii. Tesla este pe locul 22 în topul celor mai mari poluatori din SUA. Este investigată de autorități pentru manipularea deșeurilor în statul California, iar în Germania a trebuit să plătească o amendă pentru “neîndeplinirea obligațiilor de recuperare a bateriilor uzate”.

În același timp, Oficiul pentru Forța de Muncă din California a deschis un proces împotriva Tesla pentru “hărțuirea și discriminarea persoanelor de culoare” din uzina sa de la Fremont. Agenția spune că a găsit dovezi că Tesla are o practică din a refuza promovarea acestora în funcții mai importante, le atribuie joburi mai solicitante și mai periculoase din punct de vedere fizic și au suferit repercusiuni atunci când s-au plâns de insulte rasiste.

Surse alternative: CNN, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday