Din spusele lui Iuri Borisov, rușii folosesc deja în Ucraina laserul Peresvet (foto) capabil “să orbească” sateliții aflați la 1.500 de kilometri deasupra Pământului. Peresvet orbește, dar avem o nouă generație de arme cu laser care pot distruge fizic ținte, vorbim de distrugere termică. Practic, țintele ard”, a declarat Borisov pentru televiziunea de stat rusă. Vicepremierul a completat și a spus că această nouă generație de arme laser, denumită Zadira, este “eficientă în special împotriva dronelor ucrainene”. Acesta mai adaugă faptul că Armata Rusă a desfășurat marți un test cu Zadira, în cadrul căruia a ars în șapte secunde o dronă aflată la cinci kilometri distanță.

Puține detalii sunt cunoscute despre aceste arme laser, remarcă Reuters. Despre Zadira, presa rusă a scris în 2017 că a fost dezvoltată cu ajutorul companiei nucleară de stat a Rusiei. Și SUA sau China desfășoară de ani de zile cercetări militare în acest sens. Pe lângă rolul de a distruge drone, aduc un avantaj strategic prin ”orbirea” sau dezintegrarea sateliților, întrucât nu mai pot fi colectate informații despre poziționarea trupelor în teren și nici monitorizate rachetele balistice.

Aducerea în luptă a acestor arme este o reacție la tehnica și echipamentul militar trimise de țările occidentale în sprijinul Ucrainei, explică Reuters, care notează că Armata Ucraineană dispune acum de mult mai multe drone, dar și piese de artilerie Howitzer, rachete anti-aeriene Stinger și rachete anti-tanc Javelin.

Surse alternative: Reuters, Interfax

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday