Primele date din anchetă au arătat că avionul a început să piardă brusc altitudine, de la înălțimea la care începea în mod normal coborârea pentru aterizare, și s-a prăbușit perpendicular cu solul. Wall Street Journal dezvăluie că, în urma recuperării cutiei negre a avionului, specialiștii au descoperit că o persoană aflată în cabina de pilotaj a avionului a provocat intenționat prăbușirea acestuia. “Avionul a făcut ceea ce i-a spus să facă de către cabina de pilotaj”, a declarat un oficial implicat în anchetă. Un alt oficial, citat de ABC News, afirmă că accidentul a fost cel mai probabil provocat intenționat.

Autoritățile chineze nu au semnalat nicio problemă tehnică întâmpinată de avionul Boeing 737-800, acest tip de aeronavă fiind considerată una dintre cele mai sigure.

Potrivit Wall Street Journal, oficialii americani care s-au ocupat de anchetă au în vedere două ipoteze. Fie unul dintre piloți a provocat această prăbușire, fie cineva a pătruns în cabina de pilotaj și a sabotat aeronava. Nici compania Boeing și nici Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA nu au emis vreun raport în care să facă precizări despre directivele de siguranță care decurg din acest accident și care sunt necesare în vederea rezolvării anumitor probleme pe care alte avioane le pot întâmpina. 

Reuters informează că prăbușirile avioanelor în această fază sunt rare, Boeing estimând că doar 3% dintre accidente se produc în astfel de condiții. 

Reamintim, în luna martie, un avion Boeing 737-800 al companiei China Eastern, care circula pe o rută internă, s-a prăbușit brusc de la o altitudine foarte mare. Accidentul s-a soldat cu 132 de decese, iar autoritățile au demarat o anchetă pentru a identifica cauzele accidentului aviatic considerat cel mai grav dintre toate cele înregistrate în China în ultimii 28 de ani.

Surse alternative: The Wall Street Journal, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday