Ministerul Apărării din Ucraina consideră că Rusia dorește prelungirea războiului: “Sunt mai multe indicii care arată că Rusia se pregătește pentru o operațiune militară pe termen lung, iar războiul intră într-o astfel de fază. În regiunile Herson și Zaporijie invadatorii ruși desfășoară activ lucrări de inginerie și fortificații pentru a putea trece în defensivă, dacă va fi necesar”, se arată în declarația oficială, care mai estimează că Rusia mai are acum concentrată, cu tot cu rezerve, 167.000 de oameni, forță de luptă, în 91 de grupuri tactice de batalion (BTG) și încă 55 de BTG în rezervă și recuperare.

Harkov. Potrivit ISW, forțele ucrainene au continuat să împingă Armata Rusă rămasă la nord-est de Harkov, dar rușii opun rezistență, nu se mai retrag, ca în zilele trecute. Potrivit Pentagonului, Rusia ar putea păstra încă unele poziții în apropiere de Harkov, probabil de-a lungul drumului care îl leagă de orașul rus Belgorod. Ucrainenii amenință însă liniile terestre de comunicații și aprovizionare spre Izium, iar pe 16 mai au doborât un elicopter de atac rusesc chiar la est de Harkov.

Bătălia pentru Donbas. Forțele ruse se pregătesc de un nou asalt dinspre Izium spre Sloviansk. Deși inițial ISW estima că, cel mai proabil, au renunțat la ideea unei încercuiri largi a Donbasului pe direcția Izium-Donețk, din cauza blocării unei forțe mari în Izium, Statul Major Ucrainean are o altă opinie. Aviația rusă a atacat pozițiile ucrainene de la nord de Izium, după ce artileria ucraineană a bombardat și distrus ieri echipamente militare rusești la doar 15 km nord de Izium. De asemenea, rușii au atacat și dinspre Donețk spre Sloviansk-Izium, dar ucrainenii spun că atacul a fost respins.

Ucrainenii susțin că au respins ieri, în total, 12 atacuri ale rușilor în Luhansk și Donețk, iar ISW arată că rușii continuă un avans treptat și limitat, pentru încercuirea orașului Severodonețk, ultima așeare importantă controlată de ucraineni în regiunea Luhansk. ISW arată că rușii ar putea forța, chiar cu pierderi grele, cucerirea orașului Severodonețk, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa campaniei militare ruse în spațiul informațional intern.

Frontul de Sud. Rușii nu au desfășurat operațiuni ofensive în Herson și Zaporijie, dar Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale ar fi respins o contraofensivă ucraineană dinspre Zaporijie spre Donețk. Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

Forțele ruse au continuat să lanseze rachete și lovituri aeriene asupra regiunilor Odesa și Nikolaev, bombardând din nou podul de peste estuarul Nistrului, care face legătura între Odesa și România. Deși acest pod nu mai este operațional de câteva săptămâni, ISW consideră că Armata Rusă “caută probabil să provoace daune care nu mai pot fi reparate, pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ucrainene prin România”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday