Update: Potrivit agenției de presă TASS, care-l citează pe Denis Pak, directorul industriei auto al Ministerului rus al Industriei și Comerțului, Rusia a ajuns la un acord cu grupul Renault pentru a produce modelul Duster sub marca Lada. Mașina va fi produsă la o fabrică din Toliatti, pe Volga în regiunea Samara: ”S-a ajuns la un acord cu Renault privind menținerea întregii linii de vehicule, cu posibilitatea de a dezvolta produse și de a le deține în conformitate cu planurile pe care le avea deja uzina”.

Declarația nu a fost preluată și de presa internațională, iar Renault Group nu a emis un comunicat de presă pe acest subiect.

Știrea inițială: Renault anunță că și-a vândut toate fabricile și afacerile din Rusia, cu opțiunea de a le putea răscumpăra în următorii șase ani. Cumpărătorii sunt o firmă susținută de Guvernul Rusiei și Autoritatea Regională a Moscovei.

Grupul Renault anunță, luni dimineața, că a fost de acord să-și vândă integral afacerile din Rusia, inclusiv pachetul de acțiuni la producătorul de automobile AvtoVAZ.

“Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară, și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, păstrând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a reveni în Rusia în viitor, într-un context diferit”, se arată în comunicatul grupului.

Renault spune că afacerea Renault Rusia va fi preluată de Autoritatea Administrativă a regiunii Moscova, iar participația de 67,69% din AvtoVAZ a fost cumpărată de NAMI, un centru de cercetare și dezvoltare auto susținut de stat. Nu s-au precizat sumele plătite de ruși, dar compania franceză spune că va face o corectare a valorii contabile a activelor sale la valoarea de 2,2 miliarde de euro.

O parte a componentelor mașinilor fabricate de Renault în Rusia erau fabricate în România, la Dacia. Potrivit Economedia, exportul de astfel de componente din România spre Rusia s-a cifrat la aproape 250 de milioane de euro anul trecut. Oricum, Renault își suspendase operațiunile din Rusia, după o scurtă controversă, la începutul invaziei din Ucraina.

Sursa: Comunicat Renault

Sursa foto: ArtzzzAndrey Kobylko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday