Numite Flechettes, din limba franceză, acest tip de proiectile ascuțite ca niște cuie, sunt lansate din obuzul de tanc atunci când acesta explodează. Conceptul este foarte vechi, a fost creat și folosit încă din timpul Primului Război Mondial, dar din cauza modului în care acționează și a daunelor pe care le produc, folosirea lor este interzisă în zonele cu civili.

”Nu le poți scoate cu mâinile, trebuie să folosești un clește”, a spus Klimașevski, locuitor al orașului Irpin, o suburbie a Kievului, în atacarea căruia au fost folosite astfel de proiectile.

This photo taken on Friday, May 13, shows flechette projectiles stuck in the wall of another civilian home in Irpin.

CNN arată că armatele moderne nu mai folosesc obuze cu astfel de muniție. SUA le-a folosit în timpul războiului din Vietnam și Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare i-a acuzat pe israelieni că le-au folosit în timpul războiului din Gaza, în 2010. Retragerea Armatei Ruse din anumite zone ale Ucrainei arată însă că aceasta le folosește în Ucraina.

Un fermier care stă într-un sat aflat la 20 de kilometri de Irpin a povestit cum casa sa a fost lovită de schijele ascuțite, iar Liudmila Denisova, oficial al Ucrainei pentru drepturile omului, afirmă că proiectilele de acest fel au fost găsite și la Bucea.

“Experții criminaliști au găsit săgeți în corpurile locuitorilor din Bucea și Irpin. [Rușii] au lansat obuze cu astfel de încărcătură și le-au folosit pentru a bombarda clădiri rezidențiale din orașe și suburbii”, a spus Denisova într-un comunicat.

Alți locuitori, care au revenit în Irpin după ce atacurile s-au încheiat, spun că au găsit cuie de acest tip și în grădini sau în zidurile și acoperișurile caselor lor. “Le găsim peste tot”, a spus Novohatni, arătând spre săgețile care sunt încă înfipte pe acoperișul terasei.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday