Germania. Potrivit rezultatelor preliminare, partidul cancelarului Olaf Scholz a suferit o înfrângere dură la alegerile regionale din Renania de Nord-Westfalia. Verzii aproape și-au triplat rezultatele din 2017.

Votul în cel mai populat land german este considerat un important test pentru politica de la nivelul întregii țări pentru cancelarul Olaf Scholz (SPD) și noul lider al opoziției CDU, Friedrich Merz. Renania de Nord-Westfalia cuprinde aproximativ o cincime din toți alegătorii eligibili din Germania.

Rezultatele preliminare ale votului în Renania de Nord-Westfalia au arătat că SPD, partidul lui Olaf Scholz, a obținut aproximativ 28% din voturi, în timp ce CDU, partidul fostului cancelar Angela Merkel, a fost votat în proporție de 35%.

Verzii au obțin un rezultat record, aproape triplându-și rezultatul de la alegerile precedente din 2017, care ar trebui să-i ofere un avantaj puternic în formarea unei coaliții la nivel regional. Potrivit exit-pollurilor, au obținut un scor de 18%, comparativ cu 6,4% acum cinci ani.

Renania de Nord-Westfalia, care găzduiește marile orașe Köln, Bonn, Duesseldorf, Essen și Dortmund, a fost un bastion al SPD în anii 1980 și 1990, dar a fost condusă de CDU de la ultimele alegeri regionale din 2017.

La nivel federal, partidul lui Scholz a format un guvern cu Verzii și FDP, după ce a câștigat alegerile generale din septembrie anul trecut. Secretarul general al SPD, Kevin Kuehnert, a declarat că partidul său va discuta cu Verzii pentru a construi o coaliție, similară celei de la nivel federal. Dar, având în vedere amploarea înfrângerii SPD, pare puțin probabil ca acesta să poată revendica conducerea regiunii.

Surse: Reuters, France24.

Foto: James Rea | Dreamstime.com

Folosim cookies