Secretarul general al NATO: Războiul Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum a plănuit Moscova, care nu reușește să-și atingă obiectivele strategice. “Rușii nu au reușit să cucerească Kievul, se retrag din jurul Harkovului, iar ofensiva lor majoră din Donbas a stagnat”.

Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă comună cu ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, în urma reuniunilor informale ale miniștrilor de externe ai NATO, la care a participat prin videoconferință, deoarece este în izolare după ce a fost confirmat cu Covid la începutul săptămânii.

Principalele declarații ale Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg:

  • Astăzi, Aliații au discutat despre sprijinul nostru puternic pentru Ucraina, consolidarea în continuare a descurajării și apărării NATO și implicațiile pe termen lung ale războiului, inclusiv asupra viitoarei noastre poziții față de Rusia.
  • Războiul Rusiei în Ucraina nu decurge așa cum planificase Moscova. [Rușii] nu au reușit să cucerească Kievul, se retrag din jurul Harkovului, iar ofensiva lor majoră din Donbas a stagnat. Rusia nu își atinge obiectivele strategice.
  • Președintele Putin vrea ca Ucraina să fie învinsă, NATO să se destrame, America de Nord și Europa să fie divizate. Dar Ucraina rămâne în picioare, NATO este mai puternică ca niciodată, Europa și America de Nord sunt solid unite. Ucraina poate câștiga acest război, [pentru că] ucrainenii își apără curajos patria.
  • Pentru a-i ajuta să facă acest lucru, Aliații s-au angajat și au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari, iar de-a lungul anilor, NATO și Aliații au antrenat zeci de mii de forțe ucrainene. Toate acestea fac o diferență reală pe câmpul de luptă în fiecare zi.
  • Trebuie să continuăm să intensificăm și să ne susținem sprijinul militar acordat Ucrainei și să ne bazăm pe activitatea Grupului de Sprijin pentru Ucraina, care s-a reunit recent la Ramstein. Miniștrii au discutat și despre viitorul nostru Summit de la Madrid.
  • Vom lua decizii importante, pentru a întări apărarea NATO, pentru a reflecta noua realitate a securității din Europa și pentru a adopta următorul nostru concept strategic, planul NATO pentru o era a competiției strategice.

Sursă: NATO.

Folosim cookies