Începând din seara zilei de 15 mai, Pământul va trece între Soare și Lună, blocând lumina solară și aruncând o umbră pe suprafața Lunii. Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în țara noastră, eclipsa se va produce în dimineața zilei de 16 mai, începând cu ora 4:31, când Luna începe să intre în penumbra Pământului. Faza cea mai spectaculoasă are loc în timp și după ce Luna apune în România.

Vor putea fi observate modificări de strălucire pe discul Lunii după ora 5:28, când partea din stânga sus a satelitului natural al planetei noastre va începe să-și schimbe culoarea. La numai 20 de minute după, Luna apune la București. Fenomenul poate fi observat fără niciun fel de echipament special. Un mediu întunecat, departe de lumini puternice, asigură însă cele mai bune condiții de vizionare.

Fenomenul este vizibil pentru mai mult timp în vestul României, deoarece Luna apune cu 20 de minute mai târziu în această parte a țării decât în est.”Pe parcursul eclipsei Luna se va afla în constelația Libra. La stânga de Lună se va vedea steaua Antares, din constelația Scorpius“, transmite Observatorul Astronomic.

Potrivit NASA, eclipsa va fi vizibilă în Europa, cea mai mare parte a Americii de Nord, America Centrală și de Sud și în mare parte din Africa.

O eclipsă de Lună are loc atunci când Soarele, Pământul și Luna se aliniază astfel încât Luna să treacă în umbra Pământului. Când Luna se află în umbră, capătă o nuanță roșiatică, motiv pentru care este supranumită “Luna Sângerie”.

Surse: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu“, NASA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday