Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat după o reuniune de trei zile a G7, că cele mai industrializate națiuni ale lumii caută urgent rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene. Baerbock a spus că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene. “Fiecare tonă pe care o putem scoate din Ucraina ne va ajuta să facem față unei foamete globale”, a spus ea.

Cotațiile grâului au crescut în ultimele săptămâni, iar SUA au estimat că livrările globale pentru următoarea recoltă vor scădea pentru prima dată în ultimii patru ani. Îngrijorările s-au adâncit, după ce India a anunțat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, o mișcare care ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente. Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicția are sensul de a gestiona securitatea alimentară generală a țării.

Comunicatul final al reuniunii G7 spune că invadarea Ucrainei de către Rusia “a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, fiind amenințate în primul rând persoanele vulnerabile de pe tot mapamondul”. G7 este “hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menține securitatea alimentară globală”. Guvernele occidentale caută alternative la ruta maritimă, prin care Ucraina exporta 5-6 milioane de tone de cereale pe lună.

Până acum, a Baerbock, ucrainenii au reușit să transporte doar o fracțiune din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România, dar Ucraina are un ecartament diferit de România sau Polonia, ceea ce îngreunează transportul.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au afirmat, de asemenea, că vor continua să ajute armata Ucrainei “ani de zile”, dacă va fi cazul.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday