Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis sâmbătă omologul său finlandez Sauli Niinisto că renunțarea la neutralitate a Finlandei și aderarea la NATO este o greșeală care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări, a transmis Kremlinul.

Potrivit biroului președintelui finlandez, Niinisto i-a spus că i-a explicat lui Putin “cât de fundamental au modificat mediul de securitate al Finlandei solicitările Rusiei de la sfârșitul lui 2021, care vizează împiedicarea țărilor să adere la NATO, precum și invazia masivă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022” și că dorește să gestioneze relațiile cu Rusia, stat vecin, “într-un mod corect și profesionist“.

Autoritățile de la Kremlin au transmis că “Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze“.

Moscova a descris apelul drept un “schimb cinstit de opinii“, despre care presa internațională scrie că este un eufemism diplomatic pentru a descrie o conversație dificilă.

Cererea de aderare a Finlandei este de așteptat să fie urmată de o mișcare similară din partea Suediei, în ciuda avertismentelor lui Putin privind extinderea alianței militare.

Sursă: Reuters.

Foto: Leestat | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday