Banca Naţională a României a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2022 şi la 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR. În februarie, înainte de începerea războiului, Banca prognoza un avans de 9,6% al inflației până la finalul anului. 

Reamintim, ieri, INS anunța că indicele prețurilor de consum a urcat deja la 13,8% în martie. BNR se așteaptă ca nivelul să scadă treptat din iunie până în decembrie, iar ulterior să mai crească în T2 din 2023, când nu vor mai fi în vigoare măsuri de plafonare a prețurior la energie și gaze naturale.

“Avem, începând cu iulie 2021, o creştere extrem de rapidă a preţurilor, ceea ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor de consum din România, ca şi din mai toate ţările europene, este o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a costurilor cu energia, deci a preţurilor la energie. Când ești cu războiul la poartă, cu un șoc energetic de această amploare, discuțiile despre intervenția statului în economie devin mai mult sau mai puțin teoretice”, argumentează Mugur Isărescu.

“Dacă n-ar fi fost schema de compensare, indicele prețurilor de consum ar fi fost mult mai mare. În aprilie avem acum inflație de 14%, dar altfel ar fi fost 20%”, a mai adăugat guvernatorul.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday