ISW consideră că rapoartele privind moralul scăzut și disciplina precară a trupelor ruse sunt adevărate și reprezintă una din cauzele blocării avansului acestora pe toate fronturile. Un înalt oficial american de la Pentagon a declarat că soldații ruși din Donbas nu respectă ordinele generalilor, iar cei din zona Zaporijie abuzează frecvent de alcool și deschid focul împotriva propriilor vehicule sau le sabotează pentru a evita să meargă în prima linie.

Frontul de Est. ISW consideră că acumulările de forțe ruse din zona Belgorod (în Rusia) vor fi trimise pentru a opri înaintarea ucraineană dinspre Harkov. Deși nu au făcut niciun avans la Izium, rușii ar putea relua ofensiva în zilele următoare, pe fondul unor câștiguri teritoriale marginale în jurul orașului Severodonețk. Ieri, Armata Ucraineană a distrus un pod de poantoane rusesc, pentru a împiedica încercuirea orașului.

Frontul de Sud. Rușii nu au întreprins ieri nicio acțiune ofensivă, ci s-au mulțumit să bombardeze pozițiile ucrainene. La Herson, localnicii au protestat cântându-le ocupanților de Ziua Victoriei în limba rusă un cântec prin care îi invită să plece.

Kherson resistance. Russian-speaking locals take to streets chanting “Get out!” in Ukrainian, addressing invaders

Șapte rachete au lovit Odesa în ultimele 24 de ore, iar Ministerul rus al Apărării a anunțat că a echipat navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. Un oficial american din domsniul Apărării a declarat, sub protecția anonimatului, că Rusia nu mai are capacitatea de a lua cu asalt Odesa nici de pe mare, nici de la sol, în ciuda loviturilor consistente cu rachete și a recunoașterii aeriene în curs.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday