Anunțul a fost făcută de ambasadorul SUA al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Michael Carpenter.

Rapoartele pe care le deținem arată că Rusia intenționează să organizeze referendumuri pentru anexarea Donețk și Luhansk pe la mijlocul lunii mai și că are în vedere un plan similar și pentru regiunea Herson, a declarat oficialul american. Referendumurile ar avea ca scop, spune acesta, încercarea de a impune o legitimitate democratică sau electorală asupra acestor republici.

Carpenter a mai precizat că ocupanții ruși înlocuiesc acum oficialii locali din zonele pe care le cuceresc în estul și sudul Ucrainei cu “grupuri loiale Moscovei”. Pe lângă aceștia, dispar și directori de școli, jurnalişti, activiști locali sau oficiali municipali.

“Recent, au existat și rapoarte conform cărora Armata Rusiei a întrerupt, în aceste regiuni, accesul la internet și la rețelele de telefonie mobilă, pentru a opri fluxul de informații reale”, a mai declarat ambasadorul american. 

Surse alternative: CNN, Le Figaro

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday