Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a simțit nevoia să atragă atenția că “nu trebuie neglijate regulile de bază ale igienei informaționale”, iar “Fantoma din Kiev este un supererou imaginar creat de poporul ucrainean. Fantoma din Kiev este o imagine colectivă a piloților celei de-A 40-a Brigăzi de Aviație Tactică a Forțelor Aeriene Ucrainene, care apără cerul deasupra capitalei, mai degrabă decât recordul de luptă al unui singur om” se mai arată în comunicat, care precizează că maiorul Stepan Tarabalka nu este “Fantoma din Kiev” și nu a lovit 40 de avioane inamice.

Mai multe tabloide britanice și o parte a presei ucrainene l-au prezentat ieri pe maiorul Stepan Tarabalka ca fiind Fantoma din Kiev, după ce a fost anunțat oficial că militarul de 29 de ani a fost doborât și a murit pe 13 martie, fiind decorat post-mortem.

O poveste în acest sens a circulat pe rețelele de socializare în primele zile ale războiului, deși experții au arătat încă de atunci că imaginile video puse în circulație sunt dintr-un joc, iar un singur pilot, oricât de talentat, nu putea doborî 40 de avioane inamice.

Inițial, chiar autoritățile ucrainene au fost suspectat că au creat această legendă pentru a ridica moralul populației și al militarilor și pentru a-i inspira să reziste invaziei ruse. La vremea respectivă, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a postat pe Telegram o fotografie mai veche cu un pilot, fără a-l identifica, despre care a susținut că ar fi doborât 10 avioane rusești.

Totuși, rămâne o certitudine faptul că, în ciuda unei mari superiorități aeriene, Rusia nu reușește să controleze spațiul aerian al Ucrainei nici la peste două luni de la începerea războiului, iar numărul aparatelor de zbor pierdute în Ucraina este foarte mare.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday