Pe măsură ce planeta se încălzește, multe specii de animale vor fi forțate să migreze pentru a găsi condiții adecvate. Odată cu ele noi tipuri de paraziți și agenți patogeni se vor răspândi la alte specii din aralurile invadate. Acest lucru va spori riscul unui fenomen numit “deversare zoonotică”, în care virusurile cu potențial pandemic (pentru care nu avem imunitate) se transferă de la animale la oameni.

Un studiu realizat de Gregory Albery, expert în ecologia bolii la Universitatea Georgetown (SUA), a prognozat schimbări în aria geografică (migrații) pentru 3.139 de specii de mamifere din cauza schimbărilor climatice până în anul 2070 și a constatat că, și dacă încălzire globală continuă într-un ritm mai încetinit, tot vor exista cel puțin 15 mii de evenimente de transmitere între specii a unuia sau mai multor virusuri. “Acest lucru se întâmplă, nu poate fi prevenit. Trebuie să luăm măsuri pentru a construi infrastructură de sănătate pentru a proteja populațiile animale și umane”, a spus Albery pentru The Guardian.

Lucrarea lui Abery arată că, până de curând, infectările încrucișate între specii nu se produceau foarte des, dar pe măsură ce din ce în ce mai mult habitate au fost distruse pentru agricultură și expansiunea urbană, mai mulți oameni au intrat în contact cu animalele infectate. 

Experți independenți au spus că studiul a evidențiat necesitatea urgentă de a îmbunătăți procesele de prevenire a  viitoarele pandemii, precum și de a elimina treptat utilizarea combustibililor fosili care provoacă criza climatică. Aaron Bernstein, director interimar al Centrului pentru Climă, Sănătate și Mediu Global de la Universitatea Harvard consideră că “vaccinurile, medicamentele și testele sunt esențiale, dar fără investiții majore în prevenirea cauzei primare, și anume conservarea habitatelor, reglementarea strictă a comerțului cu animale sălbatice și îmbunătățirea biosecurității animalelor, ca exemple, ne vom găsi într-o lume în care doar cei bogați sunt capabili să reziste”.

Sursă: The Guardian

Foto: Sherry Epley | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday