Oficialii guvernamentali ucraineni avertizează că forțele ruse răspândesc dezinformări în regiunea separatistă a Moldovei, pe care “se pregătesc să o folosească ca trambulină pentru agresiune împotriva Ucrainei și a Moldovei”.

Serviciul militar de informații ucrainean (GUR) susține că atacurile din zilele trecute orchestrate de agenți ruși la Tiraspol, Percani și Maiac au ca scop “constrângerea conducerii transnistrene să permită desfășurarea suplimentară de trupe rusești în regiunea separatistă și să constrângă guvernul de la Chișinău să-și abandoneze demersurile de integrare europeană”. Deși nu poate confirma rapoartele GUR, ISW arată că, dacă acestea sunt adevărate, ar indica o scădere a controlului Kremlinului asupra republicii separatiste, care este un mandatar al său în Moldova.

Pe de altă parte, Mircea geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a declarat la Digi 24 că Alianța anticipează și alte acțiuni de provocare în Republica Moldova, însă nu vede riscuri militare iminente pentru această țară. “Este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa”, a mai declarat Geoană.

Surse: ISW, Digi 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday