Update: Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat atacurile cibernetice asupra site-urilor Guvernului, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră și CFR. Într-un mesaj publicat pe Telegram, Killnet precizează că atacurile au fost desfășurate în urma declarațiilor președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a promis autorităților ucrainene “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.

“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, transmite Killnet.

Marcel Ciolacu a declarat ieri că țara noastră trebuie să aibă un cadru legal și să fie pregătită cu o decizie politică, referitor la posibilitatea de a furniza armament Ucrainei: Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor”, a spus Ciolacu.

Știrea inițială: Autoritățile române au transmis un comunicat de presă prin care informează că site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontieră.ro, cfrcalatori.ro, precum si cel al unei instituții financiare au fost atacate cibernetic. Doar site-ul Guvernului a fost refăcut până în acest moment.

Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).
Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut“.

Și Ministerul Apărării Naționale a confirmat atacul. Precizează că “a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN. Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcționalității paginii de internet a ministerului“.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat într-o intervenție telefonică pentru Antena 3, că specialiștii lucrează în acest moment pentru restabilirea site-urilor atacate, și potrivit primelor informații, doar site-urile sunt inaccesibile și nu au fost prejudiciate informații.

Știrea se actualizează.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday