Imagini cu o coloană lungă de camioane, filmată la Melitopol și despre care se pretinde că sunt încărcate cu grâu și se îndreaptă spre Rusia au circulat pe rețelele de socializare.


Ministerul de Externe ucrainean a emis o declarație prin care “condamnă ferm acțiunile criminale ale Federației Ruse în așa-numita expropriere a culturilor de la fermierii din regiunea Herson”, din sudul Ucrainei. “Jefuirea cerealelor, precum și blocarea căilor maritime amenință securitatea alimentară a lumii. Solicităm Rusiei să deblocheze porturile ucrainene, să restabilească libertatea de navigație și să permită trecerea navelor comerciale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Reuters, Kremlinul a declarat că “nu are informații în acest sens”. Totuși, imaginile le-au amintit ucrainenilor de Holodomor, foametea orchestrată de Stalin în 1932-1933, care a dus la moartea prin înfometare a aproape patru milioane de oameni din Ucraina și Transnistria.

Procuratura Generală ucraineană a deschis un dosar penal pentru acuzații conform cărora soldații ruși au luat prin violență pe 26 aprilie 61 de tone de grâu dintr-o întreprindere agricolă din regiunea Zaporijie.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume și, teoretic, țara poate rezista cel puțin doi ani din rezervele de grâne.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday