UPDATE 3: Un oficial al Administrației Regionale de Stat Harkov și membru al regimentului Azov a declarat că forțele ucrainene au eliberat localitatea Ruska Lozova, care se află chiar la nord de Harkov “Aceasta este o așezare importantă din punct de vedere strategic, situată pe autostrada Harkov-Belgorod. Din această suburbie, în timpul ocupației, inamicul a tras asupra infrastructurii civile şi a locuințelor din Harkov“, a declarat oficialul, conform CNN.

Ucrainenii susțin că au eliberat mai multe orașe și sate din zonă în ultimele săptănâni. Și ieri, la NV de Harkov, forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat și au recucerit orașul Kutuzivka. Rușii, însă, sunt încă capabili să bombardeze Harkov și împrejurimile sale imediate. Oleh Sinegubov, șeful administrației regionale Harkov, a declarat că intensitatea bombardamentelor a scăzut. “Cu toate acestea, este încă destul de periculos să ieși afară, pe străzi. Din păcate, înregistrăm victime civile în fiecare zi“, a spus el.

UPDATE 2: Ministerul rus al Apărării a anunțat astăzi că a folosit un submarin din flota Mării Negre pentru a lovi instalații militare ucrainene cu rachete de croazieră Kalibr. Potrivit Interfax, este prima dată când Rusia recunoaște utilizarea submarinelor pentru a lovi ținte din Ucraina. Presa internațională scrie că în spatele utilizării submarinelor s-ar afla “frica” de rachetele anti-navă Neptun, care ar putea lovi din nou vasele rusești, ca în cazul Moskva.

UPDATE 1: Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a confirmat atacarea Kievului cu ”rachete cu rază lungă de înaltă precizie”, joi. Potrivit declarației citate de Reuters, a fost distrusă uzina Artem, din industria aerospațială și de rachete.

Reprezentantul a mai afirmat că pe timpul nopții, au fost atacate peste 1.100 de ținte de pe teritoriul Ucrainei și au fost distruse patru depozite de armament și un sistem de rachete Tochka-U. Aceste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

Primarul din Kiev a explicat încă de noaptea trecută în într-un cartier din capitală au fost auzite explozii puternice, la scurt timp după încheierea discuției între președintele Zelenski și Secretarul General al ONU. Acesta din urmă a fost cu o zi înainte la Moscova, unde a declarat că Rusia duce un război în Ucraina, iar nu o operațiune militară specială.

Radio Europa Liberă Ucraina anunță că în urma bombardamentelor, și-a pierdut viața în propria locuință Vera Girich, al cărui trup a fost găsit în această dimineață sub dărâmături. Ea lucra pentru postul de radio din 2018.

Știrea inițială: Rușii forțează din nou spre Nikolaev și Krivoi-Rog, în sud. Pregătiri de mobilizare generală în Transnistria.

Frontul de Est. În ultimele 24 de ore rușii au bombardat concentrat linia de contact și au atacat la vest și la sud de Izium, dar ofensivele au fost fără succes. Au făcut unele progrese limitate spre Sloviansk. La NV de Harkov, forțele ucrainene au efectuat un contraatac limitat, recucerind orașul Kutuzivka.

Frontul de Sud. La Herson, rușii au forțat din nou spre Nikolaev, reușind să captureze mai multe poziții la nord de Herson. Totuși, ISW consideră că deși noua strategie a Armatei Ruse de a avansa mai precaut și de a consolida pozițiile cucerite este mai eficientă decât avansarea rapidă încercată la Kiev, este puțin probabil să poată reînnoi prea curând atacurile asupra orașului Nikolaev, pentru a-și deschide drumul spre Odesa. Forțele ucrainene au respins atacurile rusești spre Krvoi-Rog, în ultimele 24 de ore.

Transnistria. ISW arată că forțele ruse și cele ale autoproclamatei republici de pe teritoriul Republicii Moldova se pregătesc de mobilizare și există informații credibile privind interdicția impusă bărbaților în vârstă de luptă să părăsească regiunea. Acest lucru sugerează o posibilă mobilizare generală, în condițiile în care Vadim Krasnoșelski, conducătorul statului marionetă al Moscovei a ordonat ieri ministerului de Interne al Transnistriei “să fie pregătit pentru orice scenariu”. Potrivit informațiilor oficiale, armata transnistreană este formată din 5.500 de militari activi și încă 20 de mii de rezerviști.

Distrugerea podului care leagă Odesa de Buceag, în urmă cu două zile, într-un atac aerian, a creat condițiile unui eventual desant aerian și/sau naval în regiunea ucraineană de la sud de Republica Moldova, ceea ce ar putea deschide un nou front, la vest de Odesa.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday