Pe închiderea de marți, prețul gazelor europene (TTF Amsterdam) a urcat abrupt de la 90 la 107 EUR/MWh. Media poloneză, preluată apoi de Bloomberg, a raportat marți după amiază că Rusia a suspendat livrările către Polonia prin conducat Yamal Europe, în ciuda contractului pe termen lung dintre Gazprom și PGNiG, compania poloneză de gaze. Oficialii polonezi nu au făcut niciun comentariu în acest sens.

Anul trecut, Polonia a importat 9,9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, adică aproximativ 63% din nevoia internă. Totuși, contractul cu Gazprom ar fi expirat la finalul acestui an, iar Polonia intenționează să le înlocuiască cu importuri de gaz norvegian. Se preconizează că în octombrie va fi gata conducta Baltic Pipe, care conectează rețelele de gaze din Norvegia, Danemarca și Polonia, dar capacitatea acesteia este la jumătate față de Yamal și de doar 20% față de Nord Stream 2.

Polonia a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble, iar în această dimineață a înghețat fondurile aferente dividendelor plătibile către Gazprom din participația sa EuroPolGaz, ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei.

Sursă alternativă: Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday