UPDATE, ora 18. Autoritățile militare din Zaporijie (720 de mii de locuitori) raportează luni după amiază mari concentrări de forțe ruse dinspre Mariupol (SE), despre care spun că se pregătesc de ofensivă. Anterior, spionajul ucrainean raportase concentrarări de forțe ruse la sud de Krivoi-Rog, probabil tot pentru un asalt asupra Zaporijie.

Ieri forțele ruse au efectuat o incursiune la vest de Izium, înaintând spre Nipru/Zaporijie circa 35 de kilometri. Un alt Suhoi Su-34 (bombardament tactic) a fost doborât azi la vest de Izium, fiind filmat în timp ce se prăbușea. Cei doi piloți s-au catapultat.


UPDATE ora 12. Oleksander Kamyshin, șeful Căilor Ferate Ucrainene, a făcut anunțul la televizor și pe rețelele de socializare. Printre clădirile vizate este și gara din Krasne, din regiunea Liov: ”Trupele rusești distrug infrastructura feroviară în mod sistematic”. 

Kamyshin a mai susținut că s-au înregistrat și victime, fără a da un bilanț, și că 16 trenuri vor avea întârzieri. Informațiile nu pot fi verificate din surse independente. Guvernatorul regiunii Liov a afirmat că serviciul de urgență a lichidat un incendiu izbucnit în urma bombardării gării din Krasne, scrie FT.

Știrea inițială: Rușii au atacat ieri pe toate direcțiile, atât în Donbas, cât și spre Zaporijie și Krivoi-Rog. Ucrainenii avansează treptat pentru a recuceri Herson.

Frontul de Est. Forțele ruse au efectuat mai multe atacuri în jurul Severodonețk, Popasna și Marinka pe 24 aprilie, avansând, dar limitat față de pozițiile inițiale în jurul Severodonețk și la nord-vest de Rubijne. ISW corectează o informație transmisă ieri – rușii au avansat la vest de Izium 35 de kilometri până la Lozova, iar nu 100 Km, până la Lozove.

Frontul de Sud. Forțele ruse desfășoară atacuri la nord de la Melitopol către Huliaipole, la 80 km est de Zaporijie și au avansat 10 kilometri în ultima săptămână. ISW arată că acestea încearcă probabil o încercuire mai amplă a forțelor din Donbas mai de grabă decât cucerirea orașului Zaporijie, dar este totuși puțin probabil să finalizeze cu succes această încercuire largă.

În același timp, ucrainenii contraatacă dinspre Nikolaev spre Herson, singurul oraș mai mare cucerit de ruși de la începutul conflictului. Ei au construit totuși poziții defensive puternice aici și se pregătesc să organizeze rapid un referendum pentru declararea unei republici separatiste.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday