Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au lovit 17 ținte aeriene în ultimele 24 de ore, între care trei avioane (Su-34, Su-35 și Su-25) și cinci rachete de croazieră. Informațiile nu au putut fi confirmate dintr-o sursă independentă. Ucrainenii susțin că au doborât două dintre cele șapte rachete de croazieră lansate de aviația rusă (de la mare distanță) asupra Odesei.

Frontul de Est. Forțele ruse au făcut un ocol mare în jurul zonei de rezistență ucraineană de la Izium, ocupând Lozova, la aproximativ 100 km vest de acest oraș, spre Nipru, o mișcare îndrăzneață, dar destul de riscantă. Statul Major ucrainean a raportat că elemente ale Brigăzii 64 care a ocupat Bucha operează în această zonă. În același timp, rușii au continuat ofensiva dinspre SE spre Zaporijie, dar într-un mod limitat.

Forțele ucrainene au atacat la NE de Harkov iar rușii au răspuns cu bombardamente în zonele înconjurătoare. ISW evaluează însă că atacurile de la Harkov ale ucrainenilor nu au reușit să pericliteze liniile de aprovizionare ruse spre Izium.

Forțele ruse au efectuat ofensive terestre limitate în Rubijne, Popasna și Marinka pe 23 aprilie, dar nu au obținut niciun câștig teritorial semnificativ. De altfel, rușii au și întrerupt operațiunile ofensive spre Avdiivka, chiar la nord de orașul Donețk, după ce au vizat constant așezarea pe parcursul săptămânii trecute.

Frontul de Sud. Forțele ruse au continuat o ofensivă limitată în regiunea Zaporijie, dar au întrerupt operațiunile ofensive la sol în nordul regiunii Herson. Statul Major ucrainean a raportat că un grup tactic de batalion rus s-a deplasat în direcția Zaporijie dinspre Melitopol. Direcția de Informații Militare a Ucrainei a susținut că forțele ucrainene au lovit un post de comandă al Armatei 49 Ruse într-o locație nespecificată din prima linie din sudul Ucrainei pe 22 aprilie, ucigând cel puțin doi generali și distrugând postul.

În conferința de la miezul nopții de sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Armata Ucraineană nu este în acest moment în poziția de a putea efectua o ofensivă de despresurare a ultimilor luptători de la Mariupol.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday