UPDATE 3: Mai multe bombardamente rusești asupra celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, au ucis două persoane și au rănit 19, a declarat guvernatorul regional Oleh Sinegubov. Un depozit de produse din oțel a luat foc, iar unele mașini au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra zonelor rezidențiale, potrivit presei locale.

În postarea sa pe Telegram, guvernatorul Sinegubov a spus că forțele ucrainene care contraatacau nordul orașului au alungat trupele ruse din trei sate – Bezruki, Slatina și Prudianka. BBC nu a putut verifica această afirmație.

UPDATE 2: Președintele Zelenski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că opt persoane au murit în urma atacului cu rachete de la Odesa. Printre morți se numără și un copil de trei luni, a precizat liderul ucrainean.

UPDATE 1: Autoritățile locale au transmis, potrivit CNN, că Armata Rusiei a lansat cel puțin șase rachete asupra Odesei. Un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Anton Gerashchenko, a precizat că cel puțin una dintre cele șase rachete a trecut de sistemele antirachetă și a explodat, lovind clădiri rezidențiale. Bilanțul victimelor se ridică la cinci morți și 18 răniți, a declarat Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenskiy.

Comandamentul Aerian Sud al Ucrainei a transmis că rachetele au fost lansate de bombardiere rusești și au lovit și o facilitate militară din orașul port. Totodată, a mai precizat că sistemele antirachetă au distrus două rachete de croazieră (presupuse X555 sau X101).

Singurul scop al atacului cu rachete al Armatei Rusiei asupra Odesei este răspândirea de teroare. Rusia trebuie desemnată ca stat sponsor al terorismului și tratată corespunzător. Fără afaceri, fără contacte, fără proiecte culturale. Avem nevoie de un zid între civilizație și astfel de barbari, care lovesc cu rachete orașe pașnice“, a scris pe Twitter ministerul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

În Luhansk, notează Reuters, doi civili au decedat, iar alți doi au fost răniți, în urma unui atac asupra orașului Zolote.

Ofensiva rușilor vine la o zi de la declarația unui comandant militar rus, conform căreia în această fază a războiului Armata Rusă va urmări nu numai crearea unui coridor terestru din Donbas spre Crimeea, dar și unul spre Transnistria.

Știrea inițială:

Potrivit ISW, declarația generalului rus Minnekaev privind intenția de a deschide un coridor prin Ucraina, între Crimeea și Transnistria este departe de a putea fi realizată, având în vedere situația frontului și capacitatea ofensivă a trupelor rusești. Institutul american pentru studierea războiului arată că “Minnekaev a afirmat de fapt că controlul rusesc asupra sudului Ucrainei oferă Rusiei o viitoare capacitate de a conduce o ofensivă spre Transnistria, mai degrabă decât să anunțe o ofensivă iminentă a Rusiei împotriva Republicii Moldova. (…) Nu citim aceasta ca pe o declarație de intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei. O astfel de ofensivă ar fi fost probabil formulată în jurul securizării unui culoar terestru către Moldova, la fel ca și coridorul terestru rusesc [din Donbas] către Crimeea. Chiar dacă forțele ruse au încercat să reia operațiunile ofensive majore spre Nikolaev și spre Odesa, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă și capacitatea de a face acest lucru”, arată ISW în analiza sa zilnică asupra situației frontului.

Frontul de Est. Forțele ruse au încercat o spargere a frontului spre vest de Izium, dar aparent au eșuat. În același timp au continuat atacurile locale de-a lungul liniei de contact, concentrându-se pe localitățile Rubijne, Popasna și Marinka (în apropiere de Donețk) în ultimele 24 de ore.

Au câștigat teren în jurul orașului Sloviansk și și-au consolidat pozițiile recent capturate pentru a se pregăti pentru alte atacuri. Situația militară nu s-a schimbat substanțial în ultimele 24 de ore, iar forțele ruse continuă să efectueze atacuri localizate, părând a trimite întăririle în acest atacuri în loc să le concentreze pentru o ofensivă mai mare. Un canal rusesc de Telegram a raportat o ofensivă ucraineană la nord de Harkov, foarte aproape de granița cu Rusia, dar aceste informații nu au putut fi confirmate.

Frontul de Sud. Două ofensive ale Armatei Ruse, una la vest de Herson și una spre Zaporijie, în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat distrugerea unei coloane de blindate care pornise de la Herson spre Nikolaev și spune că rușii adună forțe la SV de Zaporijie pentru efectuarea unei încercuiri a forțelor ucrainene de pe Frontul de Est.

La Mariupol rușii au continuat bombardarea combinatului Azovstal, unde sunt baricadați ultimii apărători ucraineni. Se speră la deschiderea unui coridor umanitar sâmbătă.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday