Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării și difuzat de presa oficială a Kremlinului. Potrivit comunicatului, pe 13 aprilie, la bordul crucișătorului Moskva a izbucnit un incendiu care a aprins munițiile de la bordul acestuia. “Încercările echipajului de a stinge incendiul au fost fără succes. În timpul luptei pentru supraviețuirea navei, un militar a fost ucis, alți 27 de membri ai echipajului au fost dispăruți. Restul de 396 de membri ai echipajului au fost evacuați de pe crucișător pe navele Flotei Mării Negre din zonă și duși la Sevastopol (Crimeea)”, se mai arată în comunicat.

Un incendiu în camera de muniții a unei nave de luptă este un eveniment extrem de rar, aproape imposibil de imaginat. De altfel, înainte de orice confirmare a unui incident la bordul navei amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră, ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul Moskva cu două rachete antinavă Neptun lansate de pe țărm, o reușită de asemenea greu de realizat, în condițiile în care nava respectivă era o platformă de bruiaj și război electronic, înarmată cu interceptoare antiaeriene.

În atac a fost imiplicată cel puțin o dronă Bayraktar, dar oficialii ucraineni au spus că rolul acesteia a fost acela de a crea o diversiune și de a ține ocupată antiaeriana Moskva.

Atacul s-a produs în apropierea Insulei Șerpilor, la circa 70 km în larg de Sulina, iar scufundarea Moskva, la o zi după aceea, reprezintă cea mai mare catastrofă navală în condiții de luptă înregistrată de Rusia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday