Cu o dimensiune de doar doi microni (un micron este o miime de milimetru) și cu o masă de doar 2 picograme (un picogram reprezintă 10 la puterea -12 grame), drona este cât o celulă sanguină și poate fi deplasată cu ajutorul a două raze de lumină de culori diferite.

Datorită masei foarte mici a dispozitivului, de fiecare dată când acesta interacționează cu un foton (particulele din care este compusă lumina), acesta primește un impuls care îl poate propulsa și la accelerații de 50 de m/s2 (echivalentul a de cinci ori accelerația gravitațională a Pământului). Interacția cu fotonii este în doi pași, absorbția, care dă o forță ce depinde doar de orientarea sursei de lumină, și reemisia, a cărei direcție poate fi controlată.

Dronele conțin patru nanoantene diferite, care pot fi controlate individual cu ajutorul unor surse de lumină în funcție de culoare (științific, culoarea este dată de lungimea de undă a luminii) și de polarizare. Cu ajutorul acestor patru antene, cercetătorii pot să dirijeze drona în plan, putând executa mișcări față-spate, stânga-dreapta, precum și rotații.

Cercetătorii pot astfel controla destul de precis și de rapid poziția acestora și să le deplaseze în diverse locuri în plan. Din păcate, din cauza dimensiunilor lor foarte mici, dronele sunt influențate de mișcarea browniană (mișcarea haotică a particulelor microscopice), astfel încât deviază de la o traiectorie perfect dreaptă. 

Conform cercetătorilor, aceste drone pot fi făcute să se deplaseze și în trei dimensiuni, doar că acest lucru ar necesita utilizarea a două surse de lumină opuse ca direcție. 

Deși dronele nu au în acest moment nicio aplicație, cercetătorii speculează că ar putea fi folosite pentru producția de medicamente sau alte substanțe complexe, putând mișca componentele necesare acolo unde este nevoie de ele, într-un moment anume, fără a fi nevoie de manipulatori mecanici greoi și impreciși.

Surse: Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday