UPDATE 1: Șeful administrației militare din regiunea Donețk, Pavlo Kyrylenko, afirmă că forțele ruse au bombardat clădirea spitalului regional de traumatologie din orașul Liman, cu ajutorul unor sisteme de lansare multiplă de rachete Uragan. “Loviturile directe ale obuzelor au provocat un incendiu și distrugeri atât în ​​spital, cât și în clădirile rezidențiale situate în apropiere. Salvatorii și pirotehnicienii au stins incendiul și au neutralizat obiectele explozive“, a scris Kyrylenko pe Telegram. 

Oficialul ucrainean spune că până acum nu au fost raportate victime în urma bombardamentelor. Cu două zile în urmă, înaltul comandament al armatei ucrainene a informat asupra unei noi posibile ofensive rusești asupra orașului Liman, în cadrul operaţiunilor pentru preluarea controlului asupra întregului Donbas, pe măsură ce asediul asupra orașului Mariupol continuă.

Știrea inițială

Victoria proclamată asupra orașului Mariupol și ordinul lui Putin de a nu lua cu asalt ci de a pune sub asediu uzina Azovstal nu va putea elibera o forță semnificativă pentru a fi retrimisă pe alte fronturi, potrivit ISW. În total sunt 12 grupuri tactice de batalion la Mariupol, dar o parte dintre ele este avariată în luptă, iar o alta va fi necesară pentru executarea unui asediu eficient, în condițiile în care în Azovstal sunt cel puțin o mie (după alte surse două mii) de luptători ucraineni, la care se mai adaugă alte câteva mii de soldați răniți.

Frontul de Est. Rușii au forțat ieri o înaintare dinspre Izium spre Sloviansk dar, potrivit ISW, ofensiva a fost respinsă de Armata Ucraineană din Donbas. Au existat raportări (și imagini) care arată că două avioane rusești au fost lovite de antiaeriana ucraineană. Primul, cel mai probabil un Suhoi Su-34 (bombardier tactic cu două locuri) a fost doborât chiar lângă Izium, iar piloții s-au catapultat. Al doilea, un Su-25 (subsonic, pentru atac la sol) a fost lovit de o rachetă Stinger (portabilă) 150 de kilometri mai la sud, lângă Donețk.

Forțele ruse au forțat însă spre Rubijne, Severodonețk și Popasna, afirmând că au capturat integral Rubijne. Raportările ucrainenilor spun că se duc lupte încă pe străzile acestui orășel.

Frontul de Sud. După mai multe săptămâni de acțiuni limitate, rușii au atacat dinspre Herson spre Nikolaev pozițiile ucrainene, dar nu au cucerit niciun teritoriu nou.

Rușii au bombardat masiv linia de contact,  între Mariupol și Zaporijie. În schimb, armata ucraineană a publicat imagini cu două elicoptere de atac (Ka-52 și Mi-8), undeva între Melitopol și Zaporijie, o axă de atac pe care rușii păreau că au abandonat-o în urmă cu câteva săptămâni.

elicopter Ka 52

Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse se pregătesc să organizeze “un referendum” pentru crearea “Republicii Populare Herson” peste o săptămână. Cel mai probabil Kremlinul urmărește crearea unui stat proxy, după modelul republicilor din Donbas, pentru a-și consolida ocupația militară și pentru a stabili pretexte de legitimare a controlului permanent asupra acestor regiuni.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday