UPDATE 4: Conform unui oficial al Pentagonului, Rusia continuă să-și suplimenteze trupele pentru ofensiva din regiunea Donbas, unde a dus încă două grupuri tactice de batalion în ultimele 24 de ore, ceea ce a crescut numărul acesta la 78. Acesta consideră că pentru această ofensivă Rusia dispune de circa 75% din forţa de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie

UPDATE 3: Bombardamentele asupra Harkovului au continuat marți, iar guvernatorul regiunii a declarat, citat de Reuters, că cel puțin trei persoane au decedat astăzi și alte 16 au fost rănite.

Totodată, primarul Harkovului a precizat la CNN că atacurile s-au intensificat în ultimele trei zile. Edilul a mai zis că armata rusă a început să atace din ce în ce mai mult locații în care se află civili, față de zonele de periferie aflate în vizor în ultimele zile.

În ultimele zile, bombardamentele armatei rusești au fost îndreptate spre centrul orașului și au vizat locații civile. Inamicul atacă civili. Numărul decedaților din ultimele zile a urcat la 15, iar cel al răniților a depășit 50“, a declarat primarul Igor Terekhov. 

UPDATE 2: După ce militarii ruși au capturat primul oraș ucrainean de la relansarea ofensivei în estul țării, Kreminna (roșu pe hartă) din regiunea Luhansk (un punct-cheie pentru înaintarea armatei Kremlinului către Kramatorsk), guvernatorul regiunii a declarat că trupele ucrainene s-au retras complet din oraș.

”Apărătorii noștri au fost nevoiți să se retragă. Și-au fortificat noi poziții și continuă să lupte cu armata rusă, care a atacat din toate părțile”, a spus el citat de Reuters. Guvernatorul a adăugat că este imposibil de estimat numărul morților din populația civilă și le-a cerut localnicilor să plece imediat din zonă: ”Astăzi îi vom scoate pe toți de aici”.

Presa locală a relatat despre o pană masivă de curent în Luhansk, informație care nu a fost însă confirmată la nivel oficial.

La Mariupol – regiunea Donețk, liderul separatiștilor pro-ruși anunță un atac asupra uzinei metalurgice Azovstal din zona portuară, rămasă una dintre puținele bastioane ucrainene din regiune.

UPDATE: Ministrul rus de Externe confirmă oficial că armata rusă a început ”o nouă etapă a operațiunii militare speciale”, cu referire la ofensiva din Donbas.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a declarat într-un interviu pentru India Today preluat de Reuters: ”Începe o altă etapă a acestei operațiuni și sunt sigur că va fi un moment foarte important al întregii operațiuni speciale”.

Diplomatul face referire la ofensiva lansată de armata Kremlinului începând de luni dimineață, o ofensivă anticipată de partea ucraineană încă de când rușii au început să se retragă din regiunea Kiev, la sfârșitul lui martie. De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat azi-noapte că ”a început bătălia pentru Donbas”.

Știrea inițială: Ofensivă pe scară largă în Donbas a Armatei Ruse. Ucrainenii atacă liniile de aprovizionare, într-o tactică similară celei din bătăliile pentru Kiev, în timp ce rușii vor să încercuiască forțele ucrainene ce rezistă de opt ani pe linia de contact cu republicile separatiste.

În ziua a 54 de la invadarea Ucrainei și la 25 de zile de la anunțul privind intenția de retragere din nordul țării, Armata Rusă a început ceea ce pare a fi o ofensivă masivă pentru cucerirea Donbasului, adică a regiunilor administrative ucrainene Luhansk și Donețk.

Înainte de conflict, cele două republici separtiste dețineau doar o treime din regiunea Donbas. Avansarea Armatei Ruse dinspre Harkov (la NV de orașul Luhansk) a dus la ocuparea rapidă a aproximativ 90% din regiunea administrativă Luhansk Oblast, dar în Donețk avansul a fost foarte limitat până acum, Armata Ucraineană rezistând pe aproximativ aceeași linie de contact pe care luptă de opt ani.

Analiștii militari anticipaseră că, pentru a-i scoate pe ucraineni de pe aceste poziții, rușii vor forța o încercuire de la Izium spre Sloviansk și, într-adevăr, la Izium s-au concentrat majoritatea forțelor ruse retrase de pe frontul din nordul Ucrainei sau aduse din alte părți ale Rusiei. Problema acestei axe este că are opțiuni rutiere limitate de înaintare, vremea de primăvară nepermițând avansarea, în special a camioanelor de aprovizionare, într-un alt mod decât pe drumuri asfaltate.

ISW consideră că Armata Rusă nu a avut suficient timp pentru organizarea acestor unități concentrate în Donbas iar moralul și dorința soldaților ruși de a lupta rămân la un nivel foarte redus: “Forțele ruse pot câștiga teren prin concentrarea puternică a artileriei și printr-o copleșre numerică. Cu toate acestea, este puțin probabil ca operațiunile rusești să aibă un succes cu mult mai mare decât ofensivele majore anterioare din jurul Kievului. Este puțin probabil ca Armata Rusă să fi abordat cauzele fundamentale ale problemelor sale operaționale de care s-a împiedicat în ofensivele anterioare – coordonarea slabă, incapacitatea de a conduce operațiuni offroad și moralul scăzut“, arată ISW în analiza publicată luni noaptea.

Frontul de Est. Forțele ruse au bombardat puternic pozițiile ucrainene de pe linia de contact din Donbas și au desfășurat ofensive la scară mult mai mare decât până acum spre localitățile Popasna, Rubijne și Marinka. Guvernatorul Regiunii Luhansk a declarat că forțele ruse au capturat Kreminna (la NV de Rubijne) acesta fiind singurul avans al primei zile de ofensive masive din Donbas.

În acest timp, ucrainenii au desfășurat un atac la SV de Harkov, cu intenția evidentă de a tăia liniile de aprovizionare pentru coloanele de blindate fotografiate în zilele trecute la Izium. Armata Ucraineană aplică așadar aceeași tactică folosită cu succes în bătăliile de la Kiev, concentrându-se mai mult pe izolarea forțelor ruse care avansează decât pe confruntarea forntală a acestora.

Frontul de Sud. La Mariupol, rușii au continuat bombardamentele (inclusiv aeriene) asupra combinatul siderurgic Azovstal, unde apărătorii ucraineni continuă să reziste.

Luptele au continuat la vest de Herson, dar fără a fi înregistrate modificări teritoriale semnificative. Comandamentul Forțelor Aeropurtate din Ucraina a susținut că Brigada A 80-a Aeropurtată ucraineană a capturat mai multe sate în direcția Nikolaev, dar această afirmație nu poate fi confirmată din surse independente. În același timp, ISW semnalează prezența unor trupe de partizani în zona Melitopol (100 Km sud de Zaporijie, la jumătatea distanței dintre Herson și Mariupol) care hărțuiesc trupele ruse de ocupație.

Analiza integrală ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday