Aceste violențe au avut loc duminică seară în Linköping și Norrköping, două orașe din sudul țării. Trei persoane au fost rănite, aparent cu gloanțe de cauciuc trase de polițiști, iar după ce au fost duse la spital pentru îngrijiri medicale, au fost arestate. Ulterior, alte 11 persoane au fost arestate pentru că au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în polițiști.

Cei implicați în luptele cu polițiștii sunt de fapt contra-manifestanți care denunță adunările unui grup de extremă dreaptă ce amenință de patru zile că dă foc unor exemplare ale Coranului în public.

Gruparea, cunoscută sub numele de “Linia dură”, este condusă de un politician extremist cu dublă cetățenie, daneză și suedeză, Rasmus Paludan (foto mai jos). Acesta a organizat în ultimele patru zile “un turneu” în mai multe orașe din Suedia, iar în fiecare oraș a amenințat că va da foc cărții sfinte a musulmanilor. Aparent, a primit autorizație din partea autorităților locale pentru aceste manifestații (cu excepția celei de duminică), motiv pentru care polițiștii au fost nevoiți să intervină pentru protecția grupului extremist, format în general din câteva zeci de persoane.

În acest context, începând de joi, au loc contra-manifestații violente la fiecare dintre adunările lui Paludan, inclusiv la Stokholm, Orebro și Malmö. La acesta din urmă au avut loc sâmbătă cele mai grave incidente, când contra-manifestanții au incendiat autobuze, mașini și au aruncat cu pietre în polițiști în mai multe cartiere din oraș. Joi şi vineri, în jur de 15 poliţişti au fost răniți în timpul confruntărilor cu contra-manifestanți, iar patru mașini de poliție au fost incendiate.

Prim-ministrul țării a lansat un apel către cei care devin violenți când protestează împotriva adunărilor lui Rasmus Paludan, adăugând că “acesta este tipul de reacţie violentă pe care Paludan vrea să o vadă. Scopul său este de a incita oamenii unii împotriva altora.”

Sursă alternativă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday